Komşu Yunanistan’da 1990'lı yıllarda Kıbrıs Cumhuriyeti aracılığı ile Girit’e konuşlandırılan S-300 tipi hava savunma sistemi yeniden gündemde. Yunanistanlı yetkililer, ABD’nin hava savunma sisteminin Ukrayna’ya tahsis edilmesi yönündeki 'telkinini' yalanlamasa da, füzelerin Yunanistan’da kalacağı yönünde görüş belirtti. 

Muhalefete yakın duran Efimerida ton Sintakton gazetesinde yer alan haberde, “Ülkemizin sahip olduğu S-300 uçaksavar füzelerinin Ukrayna'ya gönderilip gönderilmemesi konusunda uzun süredir yoğun bir kulis yaşanıyor. Bu konudaki en büyük başrol oyuncusu 90'ların sonunda patlak veren krizi yatıştırmak için devreye giren, Yunanistan'ın bu silah sistemini tedarik etmesini hiçbir zaman hazmedemeyen Amerikan faktörü" denildi. 

Rus yapımı hava savunma sisteminin Girit’e konuşlandırılması sürecine atıfta bulunan gazetede, “Ukrayna'daki savaşı ideal bir fırsat olarak gören Amerikalılar, Yunan hükümetine, Ukraynalıların S-300'leri nasıl kullanacaklarını bildikleri gerekçesiyle bu silahları temin etmesi için baskı yapmaya başladı” ifadelerine yer verildi. 

Atina’daki son bilgilere göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın ekim ayı ortasında Ukrayna'yı ziyareti sırasında S-300 konusu gündeme geldi. Dendias, o dönemde yaptığı açıklamada, "Askeri teçhizat alışverişi hakkında kamuoyu önünde konuşmamayı tercih ederim, ancak başbakanımın doğrudan talimatıyla meslektaşımı durum hakkında özel olarak bilgilendirdim" diyerek Dedeağaç'ın ABD ve NATO için Ukrayna'ya askeri teçhizat transferinde oynadığı kilit rolü teyit etmişti.

ASKERİ KAYNAKLAR TÜRKİYE'YE İŞARET ETTİ

Efimerida ton Sintakton, S-300 ile ilgili son tartışmalar hakkında Atina’daki askeri kaynakların görüşüne başvurdu. Kaynaklar, S-300’lerin Ukrayna’ya verilmesinin gündemde olmadığını belirterek, "Bir dizi nedenden ötürü S-300'leri verme şansımız yok. Bunlardan en önemlisi, özellikle de Türkiye yönünden her gün bir tehdidin gündeme yansıması. Ayrıca, S-300'ün neden olduğu sorundan sonra (Kasım ayı ortasında Polonya'ya düşen ve iki kişinin ölümüne neden olan bir Ukrayna füzesi) Ukraynalılar S-300 meselesini 'dondurdular'” yorumunda bulundu.

Kaynak: Gazete Duvar