Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde zırhlı polis aracından açılan ateş sonucu 4 yurttaş yaşamını yitirdi, 2 yurttaş ise yaralandı.

Amed Çarşısı’nda iki grup arasında çıkan gerginlik sonrası polisler tarafından zırhlı araçtan ateş açıldığı iddia edilmişti.

Çarşıda hiç bir olay yokken Akrep tipi zırhlı bir araç ateş açtığı iddia ediliyor.

HDP ve DBP İlçe örgütleri yarın sabah saat 09.00’da gerçekleştirilecek defin töreni için katılım çağrısında bulundu.

Katledilen yurttaşlar, Aydın Tümen, Serhat Buldan ve Nejdet İşyözü, ilçe merkezindeki Bajêrge Mezarlığı’nda, Rahmi Sefalı ise kentin yaklaşık 25 kilometre uzaklığında bulunan Şahê köyünde toprağa verilecek.

İKİ KİŞİ AĞIR YARALANDI

Açılan ateşte Aydın Tümen, Serhat Buldan, Rahmi Sefalı ve Nejdet İşyözü isimli 4 yurttaş yaşamını yitirdi. Şemsettin Çakmakçı ve Memet Ali Kaya adlı yurttaşlar ise ağır yaralandı.

Katledilen 4 yurttaş ilçe hastane morguna kaldırıldı. Yaralı olan iki yurttaşta yine olay yerine gelen ambulanslar ile hastaneye kaldırıldı. Yaralıların getirildiği hastanenin etrafı polisler tarafından ablukaya alındı. Olayı görüntülemek isteyen yurttaşlar da gözaltına alındı.

Olayla ilgili İlçe Emniyet Müdürü ile görüştüğünü belirten Hakların Demokratik Partisi (HDP) eski İlçe Eş Başkanı Fikret Turgut, telefonla görüştüğü İlçe Emniyet Müdürü’nün kendisine “Zırhlı aracımız silahı tutukluluk yaptı” dediğini aktardı.

Hakkari Valiliği olayı doğruladı. Olayla ilgili Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak ile telefonla görüşen HDP Milletvekili Selma Irmak ise Vali Toprak’ın “Zırhlı araçtan ateş eden polisin gözaltına alındığını ve olay hakkında inceleme başlattıklarını” söylediğini paylaştı.

PERVİN BULDAN’DAN AÇIKLAMA

Öte yandan yaşamını yitiren çocuklardan birinin Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Pervin Buldan’ın yeğeni olduğun belirtildi. Buldan kendisine ait Twitter adresinden yaptığı paylaşımlarda “Bugün Gever’de bir katliam yapıldı. 2. Roboski yaratılmak istenmiş. 4 kişi yaşamını yitirdi. Öldürülenler arasında yeğenimiz Serhat Buldan da var” diye yazdı.

GÖRGÜ TANIKLARI

Konuya ilişkin görgü tanıkları ve yaralılar, katliam anını anlattı. Olayın yaşandığı sırada çarşı merkezinde hiçbir hareketliliğin olmadığını dile getiren görgü tanıkları, yaralıların hastaneye kaldırıldığı esnada bile polisler tarafından ateş açıldığı ve gaz atıldığını belirtti.

POLİS: İKA AY ÖNCE GELEN ARKADAŞIMIZ YAPTI

Hastaneyi abluka altına alan polislerin, yakınları için toplanan yurttaşlara da saldırdığı öne sürüldü. Polislerin hastanenin acil bölümünde toplanan yurttaşlara, “Daha iki ay önce gelen bir arkadaşımız tarafından yanlışlıkla olmuş” sözleri ise görüntülere yansıdı.

Olay esnasında görüntü almak isteyen gazeteci Yaşar Kaplan ise, özel hareket timleri tarafından gözaltına alındıktan sonra darp edilerek serbest bırakıldığı belirtiliyor.

‘YARALILARI KALDIRIRKEN POLİS SALDIRDI’

Katledilen Aydın Tümen’in kardeşi Ayaz Tümen, olayın yakınlarında gerçekleştiğini belirtti. Babasının bir yaralıyı almak için olay yerine hızlıca gittiğini aktaran Tümen, yaşananlara ilişkin şunları söyledi:

“Yaralılarımız kaldırırken bize ateş edildi. Silahın tutukluluk yaptığını söylüyorlar. Eğer böyle bir durum olsaydı yaralılarımız kaldırırken bize müdahale etmezlerdi. Vurulan kişilerin yaralarını derinleştirmek için bunu yaptılar.”

‘YARALIYA YARDIM EDERKEN VURULDUM’

Yaşanan saldırıda yaralı olarak kurtulan Şemsettin Çakmakçı ise, yıllardır çalıştığı mobilyacıda dururken bir anda zırhlı araçtan ateş açıldığını söyledi. Taramanın hemen ardından yaralı birisinin kendisine yardım çağrısında bulunduğunu aktaran Çakmakçı, “O an da ben de vuruldum. Sivil bir araçla hastaneye kaldırıldık. Sebepsiz bir şekilde taradılar” dedi.

(Kaynak: DİHA)