Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart seçimlerini kazanan, ancak KHK ile kamudaki görevinden ihraç edildiği gerekçesiyle mazbatası verilmeyen başkanlarla ilgili kararını verdi.

YSK’nın kararında KHK'lı Başkanların mazbata alamayacakları belirtilirken, mazbatanın, seçim yarışını ikinci bitiren isimlere verilmesi kararlaştırıldı.

Kars’ın Digor’a bağlı Dağpınar (Pazarcık) Beldesi’nde seçimi kazanan HDP’nin adayı Abubekir Erkmen KHK’dan ihraç edildiği için mazbata seçimde ikinci olan AKP’nin adayı Ömer Vargün’e verilecek.

AKP MAZBATA İİN BAŞVURU YAPMIŞTI

AKP Kars İl Başkanlığı, Digor İlçe Seçim Kurulu’nun HDP’li Erkmen’e mazbata vermeyip Kars İl Seçim Kurulu’ndan onay istemesi üzerine mazbatanın Ömer Vargün’e verilmesi için İl seçim Kurulu’na başvuruda bulunmuştu.

AKP’nin adayı Ömer Vargün’ün mazbatasını aldığı iddia edilirken Dağpınar’da gerginlik hakim.

YSK’nın KHK’lı başkanlara mazbata verilmeyeceğini açıklamasının ardından Dağpınar halkı sokağa dün gece döküldü. Jandarmanın dün gece giriş çıkışları kapattığı beldede halk hala sokakta.

HDP’li yetkililer ve HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik tarafından halka sağduyu çağrısı yapılırken halk nöbet tutmaya devam ediyor.

ERKMEN: HÜKÜMET BU KEZ YSK ELİYLE BELEDİYELERE KAYYIM ATADI

KHK’lı olduğu için mazabatası verilmeyen HDP’nin Belediye Başkanı adayı Ebubekir Erkmen, YSK’nın kararına tepkili.

Kayyımın YSK eliyle atandığını ifade eden Erkmen, seçimin yenilenmesini talep ediyor.

KHK mağduru olduğunu ifade eden Erkmen, “YSK, KHK'lı isimlerin adaylıklarını kabul edip seçimi kazanmalarının ardından kendi verdiği kararını yok saydı. AKP’nin kazanma ihtimalinin olmadığı yerlerde seçmenin iradesini gasp etti. Hükümet bu kez YSK eliyle belediyelere kayyım atadı. YSK’nın KHK’dan ihraç edilen adayların seçileceğine dair 28.05.2018 tarihinde verilen İbrahim Kaboğlu’na dair YSK kararı var.  Bana ve benim dışımdaki belediyelere KHK ihracından dolayı yapılan bu hukuksuzluğun ulusal ve uluslararası hukukta hiçbir karşılığı yoktur.  Biz ulusal ve uluslar arası yargı mekanizmalarında hakkımızı sonuna kadar savunacağız”

Dağpınar halkına sağduyu çağrısı yapan Erkmen, hukuki yollardan hak arayışını sürdüreceğini söyledi.

Öte yandan Dağpınar halkının belediye önündeki bekleyişi sürüyor.

Demokrat Haber/Selda Manduz