Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseryası (UNHCR), Yemen açıklarında 60 Somalili ve Etiyopyalı göçmen ile iki Yemenli mürettebat üyesinin boğularak öldüğünü bildirdi.

UNHCR sözcülerinden Adrian Edwards, Cenevre’de bugün düzenlediği basın toplantısında, “Bu gemi batması, yılın başından bu yana, Kızıl Deniz ve Aden Körfezi üzerinden Yemen’e ulaşmaya çalışan Afrikalı göçmenler için en ölümcül gemi batması oldu” dedi. Edwards, UNHCR’nin bu olayın nasıl yaşandığı konusunda bilgi arayışını sürdürdüğünü belirtti

Aynı bölgede Ocak, Mart ve Nisan aylarında da göçmen trajedileri yaşandı. Çoğunluğu yoksulluk ve çatışmalardan kaçan Somali ve Etiyopyalılardan oluşan Afrikalı göçmenler, genellikle Yemen’in güneyine gemi ile ulaştıktan sonra burada Suudi sınırlarına doğru zorlu yolculularını sürdürüyorlar.

Yılın başından bu yana gemi ile Yemen’e ulaşmaya çalışan göçmenlerden en az 121’i boğularak hayatını kaybetti.  Mart ayında Yemen’in doğu kıyıları açıklarında bir geminin batması sonucu 42 Afrikalı göçmen hayatını kaybetti.

İnsan hakları kurumlarına göre insan tacirleri, yetkililer tarafından yakalanma endişesiyle bazen yolcuları gemiden atıyorlar.

Edwards’a göre bu yılın ilk dört ayı içerisinde 16.500 mülteci ve göçmen Yemen’e ulaşırken, 2013 yılının ayı döneminde bu sayı 35 bin olarak kayda geçmişti.

Son beş yıl içerisinde ise, çoğunluğu Somalili, Etiyopyalı ve Eritreli olmak üzere 500 bini aşkın kişi Aden Körfezi ve Kızıl Deniz üzerinden Yemen’e ulaştı.  (ANF)