İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) yüksek yiyecek ücretlerini protesto ettikleri için haklarında soruşturma açılan öğrencilerin avukatı Özgür Urfa “Ne zamandan beri pahalı yemek yememek suç oldu” dedi

İTÜ’de yüksek kantin fiyatlarına karşı bir süredir boykot başlatan öğrenciler önce özel güvenliğin saldırısına uğramış, ardından haklarında soruşturma açılmıştı. Öğrencilerin soruşturma bitene kadar okula alınmaması yönünde tedbir kararı alınmıştı.

Dört öğrencinin okula alınmamasıyla ilgili tedbir kararına karşı açılan davada İstanbul 14. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Üniversitenin Maslak kapısında bir açıklama yapan öğrenciler, arkadaşlarına dönük soruşturma ve tedbir kararını protesto etti. Öğrencilerin eylemine CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve

Gürsel Tekin ile avukat Özgür Urfa destek verdi.

Açıklamayı öğrenciler adına Yusuf Barış Metin okudu. Açıklamada  “İTÜ'de özel işletmelere karşı başlattığımız boykot İTÜ yönetiminin tüm engellemelerine rağmen büyüyerek devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

Boykota dönük okul yönetiminin tutumuna dikkat çekilen açıklamada şöyle dendi:

“Yönetim önce özel güvenlik aracılığıyla kırmaya çalıştı. Masamızı açtığımız ilk gün olan 26 Aralık günü çay kazanımızı deviren, arkadaşımıza saldıran özel güvenlik, o günden sonra bir mezun arkadaşımızı tartaklayıp alıkoydu, kampüste çay kazanını taşıyan arkadaşlarımızı tehdit etti, boykot masasına "yaptığınız yasak tutanak tutarız” tacizlerini hız kesmeden devam etti.”

 Dört öğrenci hakkında soruşturma açıldığı ve soruşturma boyunca okula giremeyecekleri belirtilen kararın bir artniyet örneği olduğu dile getirilen açıklamada “Bu yargısız infazdır ve derhal bu karardan dönülmesi gerektiğini bir önceki eylemimizde buradan belirtmiştik. Zaten karardan 2 gün sonra hukuksuz kararın yürütmesinin durmasına karar verdi. Şimdi ise bu 4 arkadaşımıza ek olarak 11 arkadaşımıza Merkezi Derslik binasında özel güvenlik terörüne karşı yaptığımız eylemden dolayı soruşturma açıldı. Buradan bir daha belirtiyoruz, kamera görüntüleri de mevcut olan protestoda öğrencilerin yanlış yaptığı hiçbir şey yoktur. Bir suçlu arıyorsanız, özel güvenlik terörünü yasal bir şekilde protesto eden öğrencilere değil yanıbaşınızda öğrencileri, mezunları darp eden, tehdit eden, küfür eden özel güvenlik amirlerine bakınız” dendi.

Açıklamada bu hukuksuz karardan bir an önce vazgeçilmesi çağrısında bulunan öğrenciler, başlattıkları boykotun talepleri karşılanmadığı takdirde ikinci dönemde de güçlü bir şekilde devam edeceğini belirtti.

Açıklamadan sonra konuşan avukat Özgür Urfa da İTÜ Rektörü Mehmet Karaca’yı kast ederek “Twitter üzerinden yürüyen boykotun destekçisi olduğunu belirten twit atmış ancak aynı gün öğrencilere soruşturma açmış ve tedbir kararı vermişti. Bu açık bir ikiyüzlülüktür. Bir yandan boykotu destekleyecek ve paylaşımda bulunacak diğer yandan boykot yapan öğrencileri soruşturma açmak hukuk tanımazlıktır” dedi.

“Öğrenciler hakkında verilen tedbir kararı mahkemece hukuksuz bulunmuştur” diyen Avukat Urfa, suçlamalar arasında öğrencilerin hangi disiplin maddesini ihlal ettiğinin yazılamadığınıçünkü ortada ihlal edilen bir maddenin bulunmadığını,öğrencilerin hangi suçları işlediklerinin hiçbir evrakta yazmadığını ifade etti. Urfa açılan soruşturmada kendilerine görüntülerin inceletilmediğini ve soruşturma belgelerinin öğrencilere gönderilmediğini ancak öğrencilerin yedi gün içinde savunma vermelerinin istendiğine dikkat çekti.

Urfa devamında şunları söyledi:

“Sadece İTÜ’de değil Türkiye’nin dört bir yanında üniversiteleri ekonomik sıkıntılar yaşamakta bunun karşılığında ise çok yüksek maliyetlerle yemek, çay ve diğer uygulamalarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bunun karşısında anayasal ve demokratik haklarını kullanmışlar ve sadece pahalı yemek yemeyeceklerini belirtmişlerdir. Bu ülkede pahalı yemek yememek ne zamandan beri suç olmuştur? Burada asıl suçu işleyen üniversite yönetimidir. Soruşturmayı açanlardır. Bu hukuksuz soruşturma derhal geri çekilmeli ve öğrenciler hakkında verilen tedbir kararı kaldırılmalıdır.”

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de öğrencilerin yanında olduklarını belirtti.