Hakkari Valiliği, yaylaların kullanımıyla ilgili yayınladığı genel emir yazısında, çoban ve yanlarında olan tüm kişilerin güvenlik soruşturmasına tabi tutulacağı, güvenlik soruşturmasından geçemeyenlere ise izin verilmeyeceğini belirtti. 

Hakkari Valiliği tarafından oluşturulan İl Mera Komisyonu tarafından yaylalara ilişkin genel emir yayımlandı. Yazıda; yıllardır "Geçici Askeri Güvenlikli Bölgesi" içerisinde yer alan 268 bölgenin tespit edildiği, bunlardan 56’sının "Askeri Yasak Bölgesi" dahilinde olduğu, bunun dışında kalan 212 bölgenin de serbest olduğu belirtildi. 
 
Valiliğin yazısında çobanlar ve yanlarında olan tüm kişilerin güvenlik soruşturmasına tabi tutulacakları, güvenlik soruşturmasından geçemeyenlere izin verilmeyeceği ifade edildi. 
 
İL DIŞINDAN YAYLACI KABUL EDİLMEYECEK
 
İl dışından göçer kabul edilmeyeceği ve gelen göçerlere herhangi bir kiralama yapılmayacağı belirtilen yazıda, ayrıca yaylaya çıkacak olan çiftçi ve besicilere "Yaylacı Tanıtım Kartı" alma zorunluluğu getirildi. Yazıda, “Çiftçi ailelerin bir mera, yaylak ve kışlaktan yararlanabilmesi için bu yerin bulunduğu köy veya belediye sınırları içerisinde, tahsisin yapıldığı tarihten en az altı aydan beri ikamet ediyor olmaları gerekir. Köy ve belediye sınırları içinde arazisi olmakla birlikte tahsis kararı kapsamına girmeyen çiftçi aileleri, o köy veya belediyeye tahsis edilen mera, yaylak ve kışlaktan yararlanamaz hükmüne istinaden çayır, mera, yaylak ve kışlağın bulunduğu yerleşim yerinde sürekli ikamet etmeyen veya ikamet etse dahi hayvanların kendisine ait olduğunu ispat edemeyen çiftçi ailesi bu haktan yararlanamayacaktır” ifadelerine yer verdi.
 
Otlatma mevsiminde mera, yaylak ve kışlaklara otlatma kapasitesinin üzerinde hayvan sokulmayacağı belirtilen yazıda, "Mera, yayla ve kışlaklarda bulunan hayvan sahipleriyle çobanların veya yanlarında bulunan kişilerin herhangi bir şekilde örgüt üyelerine veya suç işleyenlere yardım ettikleri, böyle şahısları gördükleri halde bildirmediklerinin veya hakkında kuvvetli şüphe bulunan kişilerin güvenlik kuvvetlerinde tespit edilmesi durumunda mera, yaylak, otlak ve kışlardan yararlanma hakları tek taraflı feshedilecektir" denildi. 
 
SORUŞTURMAYI GEÇMEYENLERE İZİN VERİLMEYECEK
 
Valilik yazısında, ayrıca; yaylacıların 30 gün önceden otlatacakları hayvan sayısı, cinsi ile otlatmak istedikleri çayır, mera ve yaylaları belirtilmesi gerekliliğine dikkat çekilerek, “Sabıka kaydı, tebligat belgesi, yurtiçi veteriner sağlık raporu ve hayvan küpe numaralarını gösteren belge, nüfus cüzdan suretleri, işletme tescil belgesinin birer nüshasının, kiralama talebinde bulunan kişilerin güvenlik tahkikatlarının yapılabilmesi için jandarma ve emniyet birimlerine de gönderilecektir. Güvenlik tahkikatları olumlu sonuçlanmayanlara kesinlikle kiralama yapılmayacaktır” diye belirtildi. 
 
İL DIŞINDAN GELEN ÇOBANLARA KİMLİK ZORUNLULUĞU
 
Sürü sahiplerinin gündüz saatinde hayvanlarını belirlenen noktalara motorlu araçla getirmeleri gerektiğinin belirtildiği yazıda, yine il dışında getirilen çobanların da kimlik kartı alması gerektiği ifade edildi. Merkez ve Yüksekova ilçesinde 30 Ekim tarihine kadar yaylacılığın yapılabileceği; Şemdinli, Çukurca ve Derecik ilçelerindeyse 15 Kasım’a kadar süreceği belirtildi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı