Yatağan Termik Santrali ve Yatağan Kömür İşletmesi’nin özelleştirilmesine karşı iş yerlerini terk etmeme kararı alan işçiler, eylemlerinde kararlı. İşçilerin hedefi, talepleri yerine getirilinceye kadar mücadeleyi sürdürmek. Santrali devralan şirket kimsenin işinin kaybetmeyeceğini savunuyor.

Al Jazeera Türk’ten Turaç Top, işçilerle görüştü, taleplerini dinledi.

Yatağan Termik Santrali’nde 7.5 yıldır kadrolu işçi olarak çalışan Arif Kalabaş, “Talep ettiğimiz haklarımızı alana dek buradan çıkmayacağız. Onlar yerine getirilinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu işletmelerin kamu eliyle yönetilmesi gerekir. Dünyada güçlü bir devlet olmak için bu şart”diyor.

Kalabaş, 38 yaşında ve santralde baca gazı operatörü olarak görev yapıyor. Kalabaş ve kömür işletmesinde çalışanlarla birlikte bin 450 işçi, pazar gününden bu yana işyerlerini terketmiyor. Nedeni, Denizli merkezli Bereket Enerji bünyesindeki Elsan Elektrik'in devir için istenilen ihale miktarını yatırdığını ve hafta sonuna kadar işyerinde devir teslim yapılacağı duyumunu almaları. İşyerlerinden gece, gündüz çıkmayan Kalabaş ve arkadaşları, şimdilerde, mücadelelerine rağmen özelleştirmenin önüne geçememiş olsalar da talep ettikleri haklarının peşinde.

'SOMUT BİR SÖZLEŞME İSTİYORUZ'

Terketmediği işyerinin önünde zaman zaman yapılan protesto eylemlerine katılan iki çocuk babası Kalabaş, devralan şirketin, işçilerin işlerine devam edeceği yönündeki açıklamasını inandırıcı bulmamış.

“İşyerimizi terketmiyoruz. Geceleri tahta parçaları üzerinde yatıyoruz. Ailelerimizle vakit geçiremiyoruz. Bunun nedeni, ekmeğimiz. Biz taleplerimizi sendika yetkililerine bildirdik. Onlarda şirketle gerekli görüşmeleri yapacaklar. Tekrar işimize devam edeceğimize, somut bir sözleşme olmadan inanmıyoruz. Şirketin ne dediği değil, bizim ne söylediğimiz önemli”

‘ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞMAK İSTEMİYORUM’


34 yaşındaki Şerafettin Uysal, bir kız çocuğu babası ve aynı işletmede 8 yıldır elektronik teknikerliği yapıyor. İşçi konumunda kamu çalışanı olarak görev yaptığını söyleyen Uysal, özel sektörde çalışmak istemediğini söylüyor ve
“Buraya girmeden önce de özel bir şirkette işçi olarak çalıştım. İşçinin ne kadar değersiz olduğunu gördüm, sıkıntılarını yaşadım” diyor.
Elektrik teknikeri Hasan Yıldırım ise baştan beri özelleştirmeye karşı çıktıklarını anlatıyor.

AYNI İŞİ YAPIYORUZ, AYNI HAKLARI İSTİYORUZ

Eylemdeki işçiler arasında işletmenin hizmet aldığı taşeron şirkette çalışanlarda var. Onlardan biri de, kaynakçı, 27 yaşındaki Taşkın Aydın. Ne kadar işyerlerini terketmeseler de içerideki imkanların yeterli olduğunu söylüyor. Taşeron işçisi İsmail Kabakçı ise, “Bir kere şirketle masaya oturulması, bunun planlanması dahi mücadelemizde geri adım atmamıza neden oldu. Kadrolular, bir şekilde haklarını alırlar ama biz taşeron işçiler ne olacağız. Mücadelemiz, çocuğumuz, ekmeğimiz için. Bizi de kadroya alsınlar” ifadelerini kullanıyor.

SANTRALİ DEVRALAN ŞİRKET: KİMSE İŞİNİ KAYBETMEYECEK

Yatağan Termik Santrali’ni devralan Bereket Enerji Grubu Başkanı Ceyhan Saldanlı, basına yaptığı açıklamada, devrin ardından tüm çalışanların işlerine devam edeceğini belirtmişti.

Türkiye'nin 22 şehrinde enerji üretimi yapan ve 9 bin kişiye iş imkanı sağlayan şirketin Başkanı Saldanlı "Bu işletmelerde 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi çalışanlar ailemizin üyesi olacaklardır" diyor.

İşçilerle toplantı yapan TES-İŞ Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ise, işçilerin, şirketten bazı talepleri olduğunu, bunların yerine getirilmesini bekleyeceklerini dile getirerek, şöyle diyor:

“445 gün önce bir yola çıktık. Santralimizi sattırmayacağız. İşçilerin işverenden talepleri var. Hak ve çıkarların korunmasına yönelik bunlar. Başka kurumlara geçmek isteyenler var. 4-C statüsündekilerin sürenin uzatılmasına yönelik istekleri var. Kıdem ve tazminatlarının ödenmesini isteyenler var. Taşeron işçilerin kadroya geçmesi yönünde taleplerimiz var. Bunları genel merkezimize iletip bir protokolle şirketin karşısına çıkacağız. İşimiz ve emeğimizle ilgili garantiler verilmezse eylemlerimize devam edeceğiz. Biraraya gelip görüşelim, ortak noktalarda buluşalım. Bizlere Yeniköy, Kemerköy’deki santrallerde çalışan arkadaşlarda destek veriyor. Haklı taleplerimiz yerine getirilene kadar eylemimize devam edeceğiz. Taleplerimiz karşılanmazsa bizleri çiğneyip geçmeleri gerekir”

DESTEK ZİYARETLERİ SÜRÜYOR

Öte yandan işletmelerdeki çalışanların, işyerlerini terketmediği eylem, dördüncü gününe girdi. Çeşitli siyasi parti, dernek ve sivil toplum kuruluşu üyelerinin destek ziyaretleri de sürüyor. Yağmur ve soğuğa aldırmayan işçiler, aldıkları destekle, “Her yer Yatağan, her yer direniş”, “Özelleştirmeye karşı işyerimizi terketmeyeceğiz” sloganlarıyla inançlarını sürdürüyor.