Van, Ağrı, Bingöl, Şırnak gibi yerlerde otlu peynir kahvaltıların vazgeçilmezi. Fakat ekonomideki kötü gidişat hem otlu peynir üreticilerini hem de tüketicileri olumsuz etkiledi. Vanlı peynir üreticileri de bu durumdan şikayetçi: Bu kriz ortamında Van’ın otlu peyniri de lüks oldu!

Yüksek kesimlerde yetişen bitkilerin karışımıyla yapılan otlu peynire “coğrafi işaret tescil belgesi” verilmesine rağmen peynir satıcılarının yüzü gülmüyor. Peynir üreticileri ekonomideki kötü gidişattan kaynaklı olarak halkın alım gücünün düştüğünü belirtirken işlerin durma noktasına geldiğini söyledi.

Özellikle Van’ın yüksek kesimlerinde yetişen Pûng, catir, sîrik, mend, helis ve siyabo gibi otların kullanılmasıyla otlu peynir hazırlanıyor. Bugün otlu peynirin kilosu 30-35 lira arasında değişiyor.  1978 yılından beri Van’da peynircilik yapan Hacı Mühtillah Coşar, Van’ın otlu peynirinin sezonun başladığını ama buna rağmen işlerin istedikleri düzeyde olmadığını ifade etti. Coşar, yaşanan ekonomik kriz ve işsizliğin gün geçtikçe artmasından dolayı peynir alımında da büyük bir düşüşün yaşandığını söyledi.

‘SİFTAH YAPMADAN KAPATIYORUZ’

Coşar, “İnsanlar çalışmazsa para kazanamaz. Para kazanamadığı için de gelip bizden peynir almaz. Zaten hayat pahalılığı başını almış gidiyor. İnsanlar artık bir kilo peynir almakta bile zorlanıyor. Van peynirinin değeri var ama iş yok. Bu kriz ortamında Van’ın otlu peyniri de lüks oldu artık. Bundan ötürü bizlerinde işi durma noktasına geldi. Ekonomik krizden ötürü bu yıl işler kötü durumda. Bazen sabahtan akşama kadar bekliyoruz burada ve siftah yapmadan dükkanı kapatıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı