Engellilerin Adalete Erişimi temalı Uluslararası Engelli Hakları Konferansı İstanbul'da yapılıyor.

Eşit Haklar için İzleme Derneği (ESHİD) ve Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) ortaklığında yürütülen ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen "Ayrımcılıkla Mücadelede Engellilerin Adalete Eşit Erişimlerinin Desteklenmesi Projesi" kapsamında bugün başladı.

Konferanstaki tüm konuşmalar işaret diline çevrilerek yapılıyor.

‘SİVİL TOPLUM DEMOKRASİ İÇİN ÖNEMLİ’

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, konferansın açılışında yaptığı konuşmada "Sivil toplum demokrasinin geliştirilmesi için, karar alma süreçlerine doğrudan katılabilmesi için çok önemli" dedi ve ekledi: "Avrupa Birliği bu konunun Türkiye'deki en büyük destekçilerden."

Konferansın ilk gününde konuşan akademisyen Marita Brčić Kuljıš 'Adalet Teorisi: Eşitlik ve Farkındalık Arasında' başlıklı konuşmasında "Adalet aslında çok spesifik bir konu. Etik ve siyasi unsurarın bir bileşimi ve biz de siyasi adaletten bahsediyoruz" vurgusu yaptı.

ÇAĞLAR: EKSTRA BİR ŞEYLER YAPMAK GEREKİYOR

Konferansta konuşan Dr. Selda Çağlar ise "Evrensel tasarımın yapılmadığı ve haklara erişim olmadığında, ekstra bir şeyler yapmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Çağlar "Bu rampa yapmak olabilir mesela yani makul uyarlama burada karşımızı çıkıyor, ihtiyaç yönünde bir hizmetten yararlanmak için somut bir karşılık" dedi.

LANGVAD: YORUMLAR KARAR SÜREÇLERİNİ ETKİLİYOR

Avrupa Engelliler Forumu'ndan Stig Langvad ise "Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi'nin kaleme aldığı genel yorumlar da karar süreçlerini etkileyici niteliktedir" diye konuştu.

Engelli Hakları Komitesi'nin Yasa Önünde Eşit Tanınma konulu genel yorumunun ESHİD tarafından yapılan çevirisi için tıklayın.

Kaynak: Bianet