Amerika Birleşik Devletleri'nde, Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu'nun hazırladığı raporda, Türkiye sistematik ve gözle görülür şekilde dini özgürlükleri ihlal etmekle suçlanıyor.

 

Amerika Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu, Türkiye’yi dini özgürlükleri en fazla ihlal eden ülkeler arasında gösterdi. Komisyon raporunda, Türkiye “sistematik ve gözle görünür” bir şekilde dini özgürlükleri ihlal etmekle suçlanıyor.

 

Raporda, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülke en çok kaygı duyulan ülkeler listesinde yer alıyor. Listede Türkiye dışında, Çin, Suudi Arabistan, İran, Irak, Pakistan, Sudan, Tacikistan gibi ülkeler bulunuyor.

 

TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Rapor, Türkiye’nin özellikle gayrimüslimlerin din adamı yetiştirme, eğitim verme ve ibadet yeri açma konusunda sınırlamalar getirdiğini savunuyor. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan rapora tepki gösterdi. Komisyonun vardığı sonucu haksız bulduğunu söyleyen Tan, geçen yıl hükümetin gayrimüslimlere ait vakıf ve ibadet yerlerini geri vermeye başladığını iddia etti.

 

Amerika, Dini Özgürlükler Raporu’nda adı geçen ülkeleri bu alanda gelişme sağlamaya teşvik etmeye çalışıyor. Ancak raporun “En Çok Kaygı Duyulanlar” listesinde yer alan ülkeler yaptırımlara da maruz kalabiliyor.

 

Washington’un müttefiki olan Türkiye’yi en çok kaygı duyulan ülkeler listesinde bulunmasına rağmen yaptırımla cezalandırması beklenmiyor. Ancak Kongre komisyonunun hazırladığı raporun Türkiye bölümü, geçen yıl Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın raporuyla çelişiyor. Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda Bakan Hillary Clinton, Türkiye’yi “dini hoşgörü ortamını geliştirme yönünde attığı adımlardan dolayı” övmüştü.