Ebru Tönel / Bianet

Cumartesi İnsanları 445. kez Galatasaray’da bir araya geldi. Bu hafta 1995’in Ekim ayında kaybedilen Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Diyarbakır il yöneticisi Hamza Arslanoğlu için toplanıldı.

Bu haftaki buluşmaya Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite (ICAD) Türkiye Seksiyonu Sözcüsü Ahmet Erdoğan da katıldı.

Arslanoğlu JİTEM tarafından yasal parti faaliyetlerini bırakması için tehdit ediliyordu. Birkaç kez kaçırılma girişiminde bulunuldu. Yine gözaltında kaybedilen Ali Tekdağ ile birlikte Diyarbakır’ın Dağkapı semtinde silahlı saldırıya uğradı. 1995 Ekiminde Lice’ye gitmek üzere evinden çıktı ve kendisinden bir daha haber alınamadı.

Arslanoğlu’nun eşi ve annesi “hiç değilse başında dua edebileceğimiz bir mezarımız olsun” arzusu gerçekleşemeden hayatını kaybetti.

Cumartesi İnsanları’na bugün Hamza Arslanoğlu’nun oğlu Mesut Arslanoğlu’ndan bir mektup vardı. Mektubu Ahmet Saymadi okudu. Mesut Arslanoğlu mektubunda şöyle söylüyordu: “Bölgede açığa çıkan her toplu mezar için İnsan hakları Derneği’ne (İHD) koştuk. Babamın cenazesini bulma bizim için bayram sayılacak. Hükümetten boş demokrasi paketleri değil, babamın bulunacağı, faillerinin hesap vereceği demokrasi ortamının yaratmasını bekliyoruz.”

Cumartesi İnsanları’nın açıklamasına göre Hamza Arslanoğlu’nu kaybedenler belli: “Diyarbakır JİTEM sorgu merkezinde kimlerin görev yaptığı, infaz timinde kimlerin olduğu, Diyarbakır istihbarat şube müdürü, Diyarbakır il jandarma komutanı, Diyarbakır emniyet müdürü, OHAL valisi  ve iktidardaki siyasi sorumlular da belli. Eksik olan sorumluları yargılayacak, kayıpların akıbetini araştıracak, işlenen insanlık suçlarının hesabını soracak siyasi irade”.

ERBEY’İN MEKTUBUNU ENCÜ OKUDU

Cumartesi İnsanları’na bir diğer mektup da aldıkları 2013 Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nü ithaf ettikleri tutuklu eski İHD Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey'den geldi. Erbey’in mektubunu Ferhat Encü okudu.

Encü mektuba başlamadan, Cumartesi İnsanları’nı selamladı ve onların mücadelesinden esinlenerek Roboski’de katledilenleri her Perşembe mezarlıkta toplanarak andıklarını ifade etti.

Dört yıldır tutuklu olduğu için kayıplar mücadelesine fiilen katılamadığını belirten Erbey mektubunu şöyle sürdürdü: “Hepimiz size çok şey borçluyuz. Her Cumartesi saat 12.00’de gönlüm Cumartesi İnsanları’yla burada mücadele ediyor, hesap sormaya devam ediyor. Bu ülkeye bir gün barış Cumartesi Anneleri sayesinde gelecek.”

"TANIRIZ, İSMAİL SAYMAZ İYİ GAZETECİDİR"

Eylemde ayrıca Gülsuyu’nda öldürülen Hasan Ferit Gedik’in cenazesinin uzun süre gömülememesine dikkat çekildi ve gömülmek cenazenin ve yakınlarının hakkıdır denildi. Eskişehir Valisi tarafından tehdit edilen gazeteci İsmail Saymaz'a da destek verildi. Başbakanın, Eskişehir Valisi hakkında söylediği "Aslında iyi bir arkadaşımız, hoş bir arkadaşımız..." sözleri hatırlatılarak "Tanırız, İsmail Saymaz iyi gazetecidir" dendi.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ ADALETİ ENGELLİYOR

İHD Cezaevi Komisyonu hükümetin açıkladığı "demokrasi paketi" hakkında da bir açıklama yaptı.

Açıklamayı Ümit Sezer okudu:

"Bosna-Hersek ve Makedonya'da Türklere, Müslümanlara yönetime katılma hakkı sağlayan barajsız seçim sistemini destekleyen iktidar, kendi topraklarında halkın her kesiminin yönetime katılma hakkının önüne barikatlar kuruyor. Her durumda iktidara yarayacak baraj seçenekleri ile temsilde adalet engelleniyor. Makedonya, Bosna-Hersek, Finlandiya, İsviçre, Lüksemburg, İngiltere, Hollanda ve Fransa'nın da içinde olduğu çok sayıda ülkede barajsız seçim sistemi istikrarsızlık yaratmazken, bizde yaratacağına inanmamızı bekliyor. Hazırladığı 'demokrasi paketi' demokratik siyasetin kanallarını açan düzenlemeler içermiyor. Halkın siyaset yapma, yönetime katılma hakkı önündeki engellere dokunmuyor. Her durumda iktidara yarayacak baraj seçenekleri ile temsilde adaleti engelliyor."