Taksim Meydanı ve çevresinde gerçekleştirilmesi planlanan Taksim Projesi'ne karşı çıkan eylemciler bugün Gezi Parkı merdivenlerinde buluştu. DİSK'in de destek verdiği eylemde, eylemciler açıklama yapılmasının ardından Cumhuriyet Anıtı çevresinde el ele tutuşup halka oluşturarak projeye tepki gösterdiler. Taksim Platformu adına konuşma yapan Cem Tüzün eylemlerinin devam edeceğini söyledi.

 

Taksim Platformu adına bir bildiri okuyan Cem Tüzün yaptığı açıklamada, "Plan değişikliği, evrensel şehircilik değerleri gözardı edilerek, ulaşım planlama ve projelendirme bilim ve tekniği gözetilmeden, koruma ve hukuk kuralları ihlal edilerek hazırlanmıştır. İlan edilen, aslında bir betonlaştırma, insansızlaştırma ve kimliksizleştirme projesidir," diyerek Gezi Parkı'nın yok edildiğini; ağaçlar, yürüme, buluşma ve dinlenme alanları betonlaştırılmaya ve ticarileştirilmeye çalışıldığını söyledi.

 

"TAKSİM OYUN ALANI DEĞİLDİR"
DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Taksim'i kirli elleriyle kimsenin lekelemesine müsaade etmeyeceğiz. Burada Recep Tayyip Erdoğan padişahlığının hükmü sökmeyecektir. Burası hukuksuz bir şekilde imara açılmaktadır. Burası 1 Mayıs Alanı olarak işçilere kapatılmak istenmektedir. Burası 1 Mayıs'ı tatil ettirdiğimiz alandır. Burası 1 Mayıs'ı resmi bayram ettirdiğimiz alandır. Hiç kimse burada hukuksuz bir işlem içerisine girmesin. Burayı oyun sahası, rant sahası alanına dönüştürtmeyeceğiz."

 

"12 Mart'ta itirazlarımızı on binlerce imzayla Büyük Şehir Belediyesi'ne götüreceğiz"
Açıklamaların ardından el ele tutuşan eylemciler Gezi Parkı'ndan Taksim Cumhuriyet Anıtı etrafına yürüyerek, anıt etrafında halka oluşturdular. Cem Tüzün uyarılarının devam edeceğini belirterek şunları söyledi:

"Taksim Projesi, Taksim'i betonlaştırma, insansızlaştırma ve kimliksizleştirme projesi gündeme geldiğinden bu yana sivil toplum örgütleri, çeşitli aydınlar, sendikalar, meslek odaları bu kötü projeyi durdurması için uyarı görevini sürekli yerine getiriyorlar. Bunu çeşitli bilimsel ortamlarda, basın toplantılarıyla dile getirdik. Artık bizim bu uyarılarımıza kulağını tıkayan yöneticilerimize sesimizi sokaktaki eylemliliğimizle duyurmak zorunda kaldık. Bugün olduğu gibi İstanbulların bu uyarısı devam edecek. 12 Mart'ta şu anda bu meydanın yapılmasına olanak sağlayan, imar planı değişiklikleriyle ilgili itirazlarımızı Büyük Şehir Belediyesi'ne on binlerce imzayla götüreceğiz. 17 Mart'ta bu itirazlarımızı dikkate alarak bu kötü projeyi durdurmamaları halinde, 17 Mart'ta bu kez Taksim Meydanı'nda on binlerce İstanbullu, on binlerce emekçi, on binlerce mühendis olarak buluşacağız."

 

"Taksim Hepimizin" yazılı balonların gök yüzüne bırakılmasının ardından eylem son buldu. (euractiv)