Süryanilerin dini lideri Şam Patriği Mor Ignatios Zakka I. Iwaz, Almanya'da hayatını kaybetti. Suriye'deki çatışmalar nedeniyle cenaze töreninin nerede düzenleneceği henüz bilinmiyor.

Tüm dünyadaki Süryanilerin dini lideri Süryani Ortodoks Patriği Mor Ignatios Zakka I. Iwaz hayatını kaybetti.

34 yıldır patriklik koltuğunda oturan patrik, merkezi Şam’da bulunan Süryani Ortodoks Patrikhanesi’nde tüm dünya Süryanilerine dini önderlik ediyordu. Suriye’de yaşanan çatışmalar nedeniyle patriğin cenazesinin nereden kaldırılacağı henüz bilinmiyor. Yeni patrik Sen Sinod Meclisi (Ruhanilerden oluşan bir meclis) tarafından seçilecek.  

SÜRYANİ NÜFUSU YETERSİZ

Al Jazeera’ye konuşan Adıyaman ve çevre illeri Metropoliti Melki Ürek, patriklerini kaybetmekten dolayı büyük bir üzüntü içinde olduklarını söyledi.

Patriğin Türkiye’ye dönmesi için son yıllarda Ankara’nın girişimde bulunduğunu hatırlatan Metropolit Ürek, her ne kadar girişim olsa da sonuca ulaşmadığını söyledi. "Patrikhane Türkiye’den ayrıldıktan sonra Suriye’ye yerleşti, her fırsatta yer değiştirmesi kolay değil” dedi.

Metropolit Ürek, Şam’daki Süryani Ortodoks Patrikhanesi’nin Türkiye’ye dönebilmesi için ülkede en az 100 bin Süryani olması gerektiğini söyledi. Türkiye’de halihazırda yaşayan Süryani nüfusu resmi rakamlara göre 20 bin. Nüfusun ağırlıklı bölümü İstanbul’da yaşıyor.

Süryani Ortodoks Patrikhanesi’nin merkezi geçmişte Mardin’de bulunuyordu. Tarihi patrikhane binası ise Deyrülzafaran Manastırı'ydı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının hemen ardından hem Süryani Ortodoks, hem de Süryani Katolik patrikhaneleri sürgün edildi. Günümüzde Süryani Ortodoks Patrikhanesi'nin merkezi Şam’da, Süryani Katolik Patrikhanesi'nin merkeziyse Beyrut’ta bulunuyor.

Türkiye son yıllarda her iki patrikhanenin de Türkiye’ye dönmesi için görüşmeler yürütüyordu. Başbakan Tayyip Erdoğan yaklaşık iki yıl önce patrikle buluşmuş, buluşmada bu konu da gündeme getirilmişti. (Kaynak: Al Jazeera)