Çok dilli Belediyecilik kararı nedeniyle bir dönem İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Diyarbakır’ın Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Kürtçe dua ve sağlıklı beslenme kitaplarını basın toplantısıyla tanıttı.

 

Sur Belediyesi ölülerin defin işleminin ardından okunan ve Telkin denilen kitabı Kürtçe’nin Kurmanci Zazaki lehçelerinde bastırdı. Bunun yanında Kürtçe Sağlıklı Beslenme kitabı da bastıran Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş tanıtım amaçlı basın toplantısı düzenledi. Demirbaş, şu açıklamalarda bulundu:

 

"Kamusal hizmetlerin Türkiye'yi bütünleştirecek bir düzeyde olmasını istedik. Çünkü Türkiye toplumu ve Diyarbakır hem çok kültürlü hem de çok kimlikli. Kamusal alanda da hizmetlerin çok dilli yapılması için çok çaba sarf ettik. Bugün bunlardan birini yapıyoruz. Din insanın sosyal yaşamda çok önemli bir yerini kapsıyor. Kürtçe'nin Kurmanci lehçesinde Terkin dediğimiz yani dini bir vecibeyi yerine getirdik. Bu aslında bir modeldir. Buradan ifade etmek istediğimiz şudur, birçok hizmetin artık yerel yönetimlere devredilerek çok dilli yapılmasını öneriyoruz.”

 

Türkiye'nin merkezi bir devlet olmaktan çıkması gerektiğini kaydeden Demirbaş, "Artık yerel yönetimlere yetkiler devredilmelidir diyoruz. Bu nedenle bugün iki alanda hizmet sunduk. Biri dini alanda diğeri sağlık alanında. Bunlardan biri Kürtçe'nin Kurmanci lehçesinde diğeri ise Kürtçe'nin Zazaki lehçesindedir. Bugün hem sağlık hem de dini anlamda çok dilli bir projeyi daha gerçekleştirdik. Buradan şunu ifade etmek istiyoruz. Halk ve insanlarımızın hak ettiği kendi dilinde kamusal hizmet alma hakkını sağlamalıyız. Yerel yönetimlerin görevi olduğu kadar merkezi hükümetinde görevidir. Bu bir modeldir ve bunu tüm Türkiye'ye öneriyoruz. Kamusal alanda çok dilli bir hizmet bu ülkeyi bölmez bütünleştirir. Türkiye çok dilli, çok kültürlü, çok inançlı bir toplumdur. Alternatif tıpta beslenme çok önemli, ünlü bir fizyoterapist tarafından bu kitap hazırlandı, Telkin de yine aynı şekilde Kürtçe'nin hem Zazaca hem de Kurmanci olarak basılmıştır" şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından Kürtçe sağlıklı beslenme ve Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAY-DER) işbirliğiyle Arap ve Latin alfabesiyle hazırlanan Telkin dua kitabının tanıtımı yapıldı. (anf)