Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Alican Önlü, Erdal Ataş ve Müslüm Doğan, Sivas Katliamı'na ilişkin Meclis'e araştırma önergesi sundu.

Önergede, "Selçuklu ve Osmanlı döneminden beridir devletlerin resmi inanışından farklı olan diğer inanç ve kimliklerle birlikte her dönem saldırılara uğrayan Alevi/Kızılbaş inancı,  egemenlerin her türlü baskı ve katliamlarına rağmen, kendini koruyabilmiş ve varlığını günümüze kadar sürdüre bilmiştir. Tek dil, tek din, tek ırk kodlarıyla kurulan yeni Cumhuriyette ise, Koçgiri ile başlayan Alevi katliamları Dersim, Malatya, Maraş, Çorum, Sivas, Gazi ile devam etmiştir" denildi.

Cumhuriyet döneminin en vahşi, insanlık dışı katliamlarından birinin de 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta yaşandığına dikkat çekilen önergede, şöyle devam edildi:

“Bir yandan Sivas’ta Pir Sultan etkinlikleri düzenlenirken, diğer yandan kentin yerel basını yoluyla Alevilerin yapacağı etkinlik ‘İslamiyet düşmanlığı’ olarak servis ediliyor, Sünni Müslümanlara ‘uyumama’, 'gerekli cevabı’ verme çağrısı yapılıyor; diğer yandan, katliamcılar tarafından Sivas'ta bildiriler dağıtılıp halka ‘cihat’ çağrısı yapılıyor ve yine camilerde ‘cihat’ çağrılarının duyurusu yapılarak, katliam planı adım adım hayata geçiriliyordu. Katliam planı dâhilinde farklı şehirlerden Sivas iline ‘cihatçı’ grupların getirildiği de sonrasında basına yansımıştır.”

'DEVLET KATLİAMCILARI KORUDU'

Katliam anının anlatıldığı önergede, "Katliamcılar tarafından otel ateşe verildi. İnsanlığın gözü önünde 35 can alevler içerisinde diri diri yakıldı" hatırlatmasında bulunuldu.

Dönemin egemen siyasetçilerinin katliama dair tutumuna da yer verilen önergede, şunlar aktarıldı:

“Katliamdan hemen sonra dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel  ‘Güvelik güçleri ile halkı karşı karşıya getirmeyin, yaşananlar münferittir. Bir futbol maçında da bu kadar insan ölebilirdi’ dedi. Yine katliam sırasında iktidarda olan DYP-SHP koalisyonun başbakanı Tansu Çiller’ ‘Çok şükür otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir’ ifadelerini kullandı. Dönemin İçişleri Başkanı DYP’li Mehmet Gazioğlu ‘Aziz Nesin’in halkın inançların karşı bilinen tahrikleriyle halk galeyana gelerek tepki göstermiştir’ söylemleri hafızalardan hiç silinmedi, silinmeyecek. Yine dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan Sivas Katliamı sanıklarını cezaevinde ziyaret etti.”

Sivas Katliamı Davası sürecine de tepki gösterilen önergede, polis kayıtlarına göre 15.000 kişinin katıldığı olaylarda sadece 128 sanığın yakalandığı ve bunların da korunduğu ifade edildi.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ HATIRLATILDI

Önergede, "Hukuksuzluklar dolu dava, zaman aşımına uğramış, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun' ifadeleriyle karşılanarak başta katledilenlerin yakınları, alevi yurttaşlar ve tüm demokratik kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanmıştır" diye kaydedildi.

HDP'li vekiller, katliamın tüm boyutlarıyla aydınlatılması amacıyla Meclis Araştırması talebinde bulundu.

Kaynak: ANF