'YENİ YAŞAM FORMU' DENEYİ BİLİMCİLERİ KIZDIRDI

NASA, ‘Dünya dışı yaşam bulundu’ açıklamaları sonrası eleştiri oklarının hedefinde. Kurumun duyuru başlığıyla, uzayda yaşam heyecanı yaratan açıklamasının ardından arsenikte yaşayan bir bakteri türü çıkınca, önce WikiLeaks belgelerinin gölgelenmek istendiği iddiası ortaya atılmıştı. Şimdiyse önde gelen bilim insanları ciddi eleştiriler yöneltiyor.

Pek çok uzman, California’daki Mono Gölü’nde arsenikte yaşayabilen ve hatta arseniği DNA’sına katabilen bakterinin keşfinde ciddi teknik hatalar yapıldığını söylüyor. British Columbia Üniversitesi’nden mikrobiyolog Prof. Rosie Redfield, kullanılan tekniği görünce şoke olduğunu belirtiyor. NASA uzmanları bakteriyi laboratuvarda geliştirip fosfor miktarını tedricen azaltarak yerine arsenik koymuştu. Redfield ve onun gibi düşünenlere göreyse DNA bakteriden alınırken, başka moleküller dikkatle temizlenmeli ve örneğe bulaşma olmadığından emin olunmalıydı.

Harvard Üniversitesi’nden mikrobiyolog Alex Bradley ise bakterinin suda yaşıyor olmasına dikkat çekerek, DNA’nın fosforda var olma ihtimalini vurgularken, “Zira arsenik suda çözünür” diyor.

‘HAKLIYSAK YARDIM ETMELİLER’

Ekipten Ronald Oremland, “Hatalıysak bu diğer bilim insanları için bulgularımızı yeniden üretmek için bir teşvik niteliğinde olmalı. Yok eğer haklıysak ki ben şiddetle öyle olduğumuza inanıyorum, o halde bu fenomeni anlamamıza yardım etmeliler” diyor. (The Daily Mail)