Malatya yöresinin kültürünü yansıtan geleneksel giysileriyle geleneksel yaşam sahnelerini yansıtan Azet Bacı ve Hamdi Dayı figürleriyle çalışan Çırmıhtılı kadınlar, sepet örme kursu alıyor.

 

Yeşilyurt Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Refika Uçar’dan aldığımız bilgiye göre 23 kadının 11 gün sürecek olan sepet örme kursu, Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğünün katkılarıyla SODES kapsamında gerçekleştirilen bir proje. SODES kapsamındaki bu kursa katılan kadınlara günlük 15 TL ücret ve kurs sonunda da sertifika verilecek. Sepet örmede kullanılan malzemeler de bu proje kapsamında Kültür Müdürlüğünce karşılanıyor.

Sepet örme ustası Ali Göksu, Malatya’ya Konya’dan getirilmiş. Ali Göksu, “Şehirler arası otobüs şoförüydüm, emekli olduktan sonra çocukluk becerim olan sepet örmeye ağırlık verdim. Ördüğüm sepetleri, eşim pazarda sattı. Çocukken semtimizdeki çingene dostlarımızdan öğrenmiştim sepet örmeyi. Emekli olduktan sonra ben de sepet örmeye başladım. Her çeşit sepet örüyorum, gittikçe çeşitleniyor ördüğüm sepetler.

 

İnternet aracılığıyla bana ulaşan Malatya Kültür Müdürlüğü görevlilerinin daveti üzerine Malatya’ya geldim. Ben daha ilk günden bu kadar ilerleme beklemiyordum. Çırmıhtılı hanım kardeşlerimin becerileri beni çok şaşırttı” diyor.

 

Dernek üyelerinden Seviley Erdemir ise: “Başladığımız işleri başarıyla tamamladığımızı herkes gördü. Malatya Valiliği, 18- 22 Nisan tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek olan Malatya Günleri etkinliğinde bize de stand ayırdı. Malatya yöresinin kültürünü yansıtan Azet Bacı ve Hamdi Dayı geleneksel giysili minyatürlerimizi, yaşamın her sahnesini yansıtan kompozisyonlarla sergileyeceğiz. Kültürümüzü yaşatmayı ve tanıtmayı amaçlıyoruz. El becerilerine dayalı kurslara Yeşilyurtlu kadınlardan yoğun ilgi var. Bu yoğun ilgi, bizleri daha çok çalışmaya teşvik ediyor. Kurslarımızın sonuncusu olmayacak; biri biterken bir başkası başlayacak” dedi.

 

Gülderen Özcan, yaptıkları işin oldukça zor olduğunu; zoru başarmanın verdiği gururun da o ölçüde değerli olduğunu ifade etti.

 

Sultan KILIÇ / Demokrat Haber Malatya