Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, "Deprem küçük fay parçasının çalışmasıyla meydana gelmiştir. Büyük depremi tetiklemesi söz konusu değil" dedi.

Kalafat, Deprem Değerlendirme Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, dün Kuzey Ege Denizi'nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili bilgi verdi.

Depremin merkezinin Türkiye'ye en yakın uzaklığının 80 kilometre olduğunu, depremin Edremit Körfezi'nin hemen batısında Midilli Adası'nın yakınında meydana geldiğini ifade eden Kalafat, depremin bütün Marmara'yı da içine alan geniş bir alanda hissedildiği anımsattı.

Kalafat, depremde 17-20 kilometrelik bir fayın kırıldığını bildirdi.

"Yeni bir fay hattı mı ortaya çıktı, bu beklenen depremin habercisi midir?" sorusuna Kalafat, şu yanıtın verdi:

"Yeni bir fay demedim. Bu faylar çakışan faylar. Depremin olduğu yer bilinen, depremler açısından yoğun olan bir yer. Bu fayın çalışması da olağan. Herhangi bir sürpriz yok. Deprem küçük fay parçasının çalışmasıyla meydana gelmiştir. Büyük depremi tetiklemesi söz konusu değil. Bu depremin şiddetli bir deprem olması önemli. Deprem, denizde değil de karada olsaydı, yıkıma neden olabilecek sonuçlar doğururdu. Denizde olması bizim için avantajdı. Olumlu değerlendirmek lazım."

Düzenli bir şekilde azalan artçı sarsıntılarda anormallik olmadığını ve artçıların ortalama bir haftada sona ereceğini dile getiren Kalafat, depremin Kuzey Anadolu Fayı ile Batı Anadolu arasında kalan bir geçiş bölgesinde meydana geldiğini anlattı.

UDİM Müdürü Dr. Doğan Kalafat, "Bunlar sürpriz değil. Burası geçiş bölgesi, sınır değil. Sınırın içinde kalmış bir bölge. Burası iki fay hattından da etkilenebilir. Kuzey Anadolu Fayı'na çok uzak. Bizim anlayacağımız şekilde Marmara fay hattını etkileyecek bir sonuca getirmez" şeklinde konuştu.