Dönemin Cizre İlçe Jandarma Komutanı olan ve halen Diyarbakır'da Jitem davasında korucu ve itirafçılarla birlikte yargılanan emekli Albay Cemal Temizöz'ün emri ile boşaltılan İdil’e bağlı Cerrahi (Yuvalı) köylüleri 19 yıl aradan sonra kendi imkanları ile köylerine döndüler.

1994 yılında, dönemin Cizre İlçe Jandarma Komutanı Cemal Temizöz tarafından köyleri basılarak onlarca köylünün gözaltına alınarak işkenceden geçirildiği ve boşaltılması için 3 gün süre verilen Cerrahi köylüleri göç etmek zorunda kaldı.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla başlayan 'demokratik çözüm süreci'nin ardından İdil Kaymakamlığı'na başvuran 16 aile, köylerine geri dönme taleplerini iletti. Kaymakamlık geri dönüş için izin verirken, harap durumda olan evler için herhangi bir yardımda bulunmadı.

GERİ DÖNÜŞ İZNİ ÇIKTI AMA…

36 yıldır Cerrahi köyünün muhtarlığını yapan Hasan Hamarat, artık köylerinde yaşamak istediklerini belirterek, "Geri dönüş için 6 ay önce devlet yetkililerine müracaat ettik. Ancak bugün dönüş izni çıktı. Kendi imkanlarımızla köye geldik. Ancak köyde ne su, ne yol, ne elektrik var. 19 yıldır sahipsiz kalan köydeki evler harap olmuş, yıkılmış. Yeni ev yapmak için de maddi imkanımız yok" dedi.

Köye su, yol ve elektriğin gelmesi halinde göç eden diğer ailelerin de köye geleceğini belirten Hamarat, "Şu an 16 aile olarak bizler köyümüze geri döndük. Ancak yaşam koşulları burada yaşamamıza el vermiyor” dedi. Köyde yaşam şartlarının oluşturulması için Şırnak Valiliği ve İdil Kaymakamlığı’na çağrıda bulundu.

Newroz sonrasında Kaymakamlığa yaptıkları geri dönüş başvurusuna 6 ay sonra onay çıkması ardından, kaldıkları Cumalı köyünden eşyalarını yükleyerek yola koyulan 16 aile, köye yerleşme hazırlığı yaparken ilk kez köylerini gören gençler ve çocuklar ise sevinç gösterisinde bulundu.

Evlerin yıkılmış ve harabe olması, elektrik ile suyun olmaması nedeniyle köylerinde bir gece geçiren Cerrahi köylüleri, yardım edilmesi halinde tümden köye yerleşmek için tekrar köyden ayrıldılar. (ANF)