İnsan Hakları Derneği (İHD), cezaevlerinde bulunan ağır hasta konumundaki tutukluların sayısını açıkladı.

İHD, Türkiye cezaevlerindeki hasta mahpusların durumunun giderek ağırlaştığı ve her geçen gün ölümleri attığına dikkat çekerek, "AİHM, Türkiye'yi, tutuklu iken yakalandığı kanser sonucu cezaevinde yaşamını yitiren Gülay Çetin'in hükümlülerin ağır hastalık nedeniyle serbest bırakabileceğine ilişkin hükümlerden, tutuklu olduğu için yararlandırılmaması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 3. (işkence yasağı) ve 14. (ayrımcılık yasağı) maddelerini ihlal ettiği gerekçesiyle mahkûm etmiştir. Hasta tutuklu ve hükümlü tablosu Türkiye'de ağır bir tutuklama rejimi yani kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkı ihlali olduğunu göstermektedir" diye kaydetti.

"TECRİT, MAHPUSLARI ADETA ÇÜRÜTMEKTE"  

İHD, cezaevlerindeki hasta mahpusların sağlık koşullarının düzeltilebilmesi için öncelikle 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu'nun bir bütün olarak değiştirilerek özgürlüğünden yoksun bırakılan veya hapsedilen kişilerin haklarının ilgili BM standartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğine işaret etti.

İHD, F Tipi hapishanelere geçildikten sonra mahpuslara uygulanan tecridin mahpusları adeta çürüttüğünü ifade ederek, şunları belirtti:

"Tecrit, mahpusların hastalıklarını tetiklemekte ve hızlı bir şekilde ilerlemesine neden olmaktadır. İnsan onuruna aykırı olan tecridin tüm hapishanelerde kaldırılması gerekir. Tespitlerimize göre halen hapishanelerde 122'si ağırlaşmış, 108'i acil tedaviye ihtiyacı olan toplam 230'u ağır olmak üzere 411 hasta mahpus vardır. Bu mahpuslardan 230'unun derhal salıverilmesi gerekir. Geriye kalan 181 hasta mahpusun ise acilen tedavi edilmesi gerekmektedir. Tabi ki bu sayının daha fazla olduğunu düşünmekteyiz. Bu nedenle Adalet Bakanlığı'na hapishanelerde ağır hasta ve hasta mahpusların gerçek sayısının ortaya çıkarılması için sağlık taraması yapmayı önermekteyiz."

'HASTA MAHPUSLAR TAHLİYE EDİLSİN' ÇAĞRISI

İHD, ağır hasta mahpuslar için 31 Ocak 2013 tarihli resmi gazeteden yayınlanan 6411 sayılı kanunla, İnfaz Kanunu'nun 16. Maddesi'nde yapılan değişikliğin bir an önce hayata geçirilmesini ve hayatını yalnız idame ettiremeyen hasta mahpusların tahliye edilmesini talep ederek, "Buradan kamuoyuna ve hükümete sesleniyoruz: Bu ülkenin hapishanelerinde insanlar çürütülmekte ve ölüme terk edilmektedir. Daha fazla ne kadar seyirci kalacaksınız! Hepinizi duyarlı olmaya ve vicdanlarınızın sesini dinlemeye davet ediyoruz" çağrısını yaptı. (ANF)