Birleşmiş Milletler’e (BM) ait kuruluşlardan Habitat, hazırladığı raporda kentlerin refah düzeyini ayrıntılarıyla analiz etti. Rapora göre, dünya üzerinde refah düzeyi en yüksek kent Avusturya’nın başkenti Viyana oldu. İkinci sırada yer alan New York’u Toronto ve Londra takip etti. İsveç’in başkenti Stockholm dördüncü, Finlandiya’nın başkenti Helsinki beşinci sırada yer aldı. Helsinki’yi Dublin, Oslo, Paris ve Tokyo takip etti. 70 kentin yer aldığı refah listesine Ankara 31’inci sıradan girerken, İstanbul listede yer almadı.

 

RAPOR, KENTLERİN İNSANA SUNDUĞU REFAHI BAZ ALARAK HAZIRLANDI

BM’nin kriterleri arasında kentlerin ekonomisinin yanı sıra alt yapısı, yaşam kalitesi, üretkenlik, gelir dağılımı ve ekolojik devamlılığı da yer aldı. Habitat uzmanları refahı ölçen endeksi hazırlarken kentlerin insanın mutluluğuna ne kadar ağırlık verdiğine baktıklarını dile getirdiler.

 

Kentin planlaması ve yönetiminin içinde yaşayan vatandaşları ne kadar evinde ve güvende hissettirdiğini de dikkate alan uzmanlar, kentlilerin eğitime ulaşılabilirlilik ve yaşam ortalamasına özellikle ağırlık verdiklerini belirttiler.

 

VİYANA'DA 'HALKIN KATILIM ORTAKLIĞI' BİRİNCİLİĞİNİN DE NEDENİ

Viyana bütün bu kriterlere göre hazırlanan refah endeksinin, “ekonomik üretkenlik”, “yaşam kalitesi”, “alt yapı” ve “gelir dağılımı adaleti” olmak üzere beş ayrı bölümünün beşinde de birinci sırada yer aldı. Viyana’nın birinciliği almasında hâlâ yürürlükte olan “Halkın Katılım Ortaklığı”nın önemli rol oynadığı belirtiliyor.

 

Kentte yaşayan azınlık grupların da bu katılımdan pay aldığına dikkat çekilen BM, raporunda Viyana’nın her alanda ayrımcılıktan uzak olduğu vurgulanıyor.