Almanya’da yaşayan Ezidiler, Bielefeld’de FKÊ (Federasyona Komeleyên Êzdiyan) organizesiyle Ezidi köyleri toplantısı düzenledi.

Toplantıda bir konuşma yapan FKÊ yönetiminden Lokman Barış, Kürtlerin yerel örgütlenmelerinin önemine değinerek ülkeye dönüş ve topraklarını geri almak için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Barış sözlerini şöyle sürdürdü:

“Êzdiler kenti köylerine, geçmişte yaşadıkları ana topraklarına yeniden hayat vermek ve topraklarını sürmek istiyorlar. Fakat topraklarımızın bir kısmına zorla el konulurken bir kısmına problemli hale getirilmiş durumda. Bu sorunların çözülmesi için örgütlenmek ve mücadele etmek şart.”

Barış, örgütlenmenin sadece zorla el konulan köyler için değil kendi aralarındaki sorunları çözmek için de önemli olduğunu vurguladı.

Toplantıda taleplerin siyasi parti ve çeşitli kurumlara ulaştırılması için de komisyon kurulması kararına gidildi. Batman’ın Beşiri ilçesinde el konulan köylerin sorunlarını siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine götürmek için ortak bir komisyon kuruldu. Komisyona Şeyh Hüseyin Ulucan, Nedim Erkiş, Selahattin Tagay, Orhan Onat, Cemil Ekinci, Davut Ekinci ve Xalit Yenirce seçildi.

Viranşehir’de benzer sorunların çözümü için de ayrı bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.

1990’lı yıllarda Batman'ın Beşiri ilçesinden Almanya'ya zorunlu göç eden Ezidi ailelerin topraklarının bir kısmına, AKP Beşiri Belediye Başkanı Sait Karabulut'un aşireti tarafından el konuldu. (ANF)