Çerkes Soykırımı’nın 152’inci yılında Galatasaray Lisesi’nden Rusya Konsolosluğu’na kadar yürüyüş yapan Çerkesler, soykırımın tanınmasını istedi.

Aralarında Maltepe Çerkes Derneği, İstanbul Çerkes Derneği, Çerkes Dernekleri Federasyonu, Çerkes Hakları İnisiyatifi’nin de olduğu çok sayıda demokratik kitle örgütü üyesi ve Çerkes yurttaşlar Çerkes Soykımı’nın 152’inci yılında soykırımda yaşamını kaybedenleri andı, soykırımın tanınmasını talep etti.


Evrensel’in haberine göre; Çerkeslere özgü kıyafetlerle Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen grup, ellerinde de Çerkesleri temsil eden yeşil bayrak ve meşale taşıdı. Grup, “Çerkesya Rusya toprağı olmayacak”, “Soykırım insanlık suçudur”, “21 Mayıs direnişin günüdür”, “Soykırım sizin direniş bizim”, “Soykırımın hesabı sorulacak”, “Çerkesler burada insanlık nerede”, “Soykırım inkar edilemez”, “Katil Rusya Kafkaslardan defol” sloganları ile Rusya Konsolosluğu’na kadar yürüdü.

'İNTİKAM DEĞİL ADALET İSTİYORUZ'

Yürüyüş boyunca Rusya’ya alkışlarla ve ıslıklarla tepkisini dile getiren grup adına Rusya Konsolosluğu önünde basına açıklamayı Çerkes Federasyonu Genel Başkanı Nusret Baş yaptı. 

Çerkesler’in başına gelenlerin bir soykırım olduğunu söyleyen Baş, “Hukuki olarak da soykırım ve insanlığa karşı işlenmiş suç olarak anılıyor bugün. Çerkesler, 21 Mayıs 1864’ü 152 yıldır unutmamış olup toplumsal hafızalarında bütün canlılığyla yaşıyor. Çerkeslerin uğradıkları bu büyük felaketin üzerinden tam 152 yıl geçmesine rağmen yaraları hala kanamaya devam etmektedir” dedi.


Türkiye’de 6 milyonu aşkın tüm dünyada ise 7 milyonun üzerinde Çerkes bulunduğunu belirten Baş, soykırımın ardından Çerkeslerin dünyanın 50 ülkesine yayıldığını belirtti. Rusya’ya seslenen Baş, “Çerkes Soykırımı ve sürgününü tanımaya davet ediyoruz. Biz intikam değil adalet istiyoruz. Yarın elbet bizim elbet bizimdir. Yaşasın halkımız. Yaşasın varolma mücadelemiz” dedi.

Fotoğraflar: Fehim Taştekin