Her ay, değişik konularda çalışma yapmış akademisyen-sanatçı ve gazeteciyi ''söyleşi, seminer, imza programı'' şeklinde konuk eden İstanbul Çerkes Derneği'nin bu seferki konukları ''Apoletsiz General Çerkes Ethem'' adlı kitabıyla çok ses getirmiş olan yazar Turgut Türksoy ve ''Ben Tesadüf Değilim'' adlı şiir kitabını hazırlayan şair Lapşıpha Hülya idi.

Turgut Türksoy'un, ''Milli Mücadele Döneminde Çerkesler ve Çerkes Ethem'' adlı söyleşisi ile başlayan ve soru cevap kısmının yer aldığı program, her iki konuğun kitaplarını imzaladığı imza bölümüyle sona erdi.

''Apoletsiz General Çerkes Ethem'' adlı tarihi kitabın yazarı Turgut Türksoy, söyleşide; ''149 yıl önce Rus Çarlığı'nın soykırım ve sürgün politikası sonucu bu topraklara gelen Çerkeslerin bu topraklar için canını her defasında en önde feda ederken hiç Türkçe bilmediklerini ama şimdi kendi anadillerini konuşamadıklarını'' vurguladı.

Yazar Türksoy; ''bir Türk olarak, bu duruma çok üzüldüğünü ve bu topraklar için canını kaybederken hiç Türkçe bilmeyen bu insanların şimdi kendi anadillerini devletin asimilasyon politikaları nedeniyle konuşamadığını, dolasıyla da Çerkesler'den bu nedenle özür dilediğini'' ifade etti.

Turgut Türksoy söyleşisinde; Çerkes Ethem'in hain olmadığını, o dönemde vatanı kurtarmak için yola çıkan kahramanların çoğunun Çerkes kökenli olduğunu, Genelkurmay Başkanlığı'nın Ethem Bey'e yönelik resim sansürünün Çerkeslerden anında tepki aldığını ve resmin özür dilenerek yayınlandığını, Çerkeslerin bu topraklarda hiçbir zaman başka bir emel için çalışmadığını, Ethem Bey'in yakında heykelinin Bandırma'da dikileceğini konu başlıkları halinde anlattı.

Şair Lapşıpha Hülya ise; İstanbul'da bu kadar güzel ve sıcak bir ortamda Abaza kökenli bir şair olarak bulunmaktan dolayı ne kadar mutlu olduğunu vurguladı, bu imkanı sağlayan dernek yöneticilerine teşekkür etti.

Program gece yarısına kadar çok keyifli bir ortamda devam etti ve her iki konuk onlarca kitabı katılımcılar için tek tek imzaladı. Derneğin başkan yardımcısı Simha Fatma Akkılıç ve genel sekreteri Xatxı Vahip Küçükyedek konuklara çiçek takdiminde bulundu.

Güngören Merter'de bulunan derneğin yönetim kurulu başkanı olan Tuğuj Halis Din, dernek üyelerinin ve gençlerin bilinçlenmesi adına gelecek aylarda yeni yeni isimleri konuk edeceklerini vurguladı. (Demokrat Haber)