Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ankara Büyükşehir Belediyesi Gençlik Parkı Sosyal Tesislerinde gazetecilere verilen iftarın ardından soruları yanıtladı.

'VAAZLARDA, CAMİLERDE KULLANILAN DİL GENÇLERİ KUŞATAMIYOR'

Bugün yaşanan bazı çatışmaların kuşak farkı olarak izah edilmeye çalışmasının yanlış olacağını belirten Görmez, gençlerle iletişim kurabilmek için yeni bir dile ihtiyaç olduğunu söyledi.

Görmez şunları kaydetti:

"Bizim cami içinde, hutbelerimizde, vaazlarımızda kullandığımız dil, bugünün gençlerini kuşatamıyor ve onların dilini anlayabilmek, onlarla iletişim kurabilmek için yeni bir dile ihtiyacımız var. Bu yeni dili bulmak için de büyük bir çaba içerisindeyiz. Bu hakikaten ciddi bir sorun. Zannetmeyin ki bu sadece Diyanet'in sorunu, bence bütün eğitimcilerin, tüm akademik dünyanın, üniversitelerin, her birimizin sorunu. Bizim yeni kuşakların dilini ve üslubunu anlamak, onlarla yeni bir iletişim kurabilmek, onlarla yeni bir dil oluşturmak için daha büyük çabalara gayretlere ihtiyacımız var diye düşünüyorum."

'BIRAKALIM SÜNNİ SÜNNİLİĞİNİ, ALEVİ ALEVİLİĞİNİ YAŞASIN'

"Alevilikle ilgili tartışma açarak teolojik tartışmalar başlatmayalım" diyen Görmez, "Aleviler tarihten gelen alışkanlıkları isterlerse yapsın. Bu ülkede bırakalım Sünni vatandaşımız Sünniliği, Alevi vatandaşımız Aleviliği yaşasın. Ateist de kendi değerlerini, kendi arayışını kendisi değerlendirsin" dedi.

"TANIMLAMALAR ANLAŞMAZLIK ÇIKARIYOR"

Bir gazetecinin Türkiye'deki inanışlarla ilgili ifadelerini hatırlatarak konuyu detaylandırmasını istemesi üzerine Görmez, şunları söyledi:

"Hiçbir tanımlamaya girmeden herhangi bir vatandaşımız kendi inancı, yaşadığı mekanı ne atfediyorsa o ad altında tarihte hangi fonksiyonu icra ettiyse, içinde hangi erkanlar, hangi ritüeller yapılmışsa aynı şekilde yoluna devam etmesi. Aksi takdirde tanımlamalarla işe başladığımızda orada bir takım anlaşmazlıklar ortaya çıkıyor ve içinden çıkılmaz bir hale geliyor."

"İSTEYEN İNANIR, İSTEYEN İNKAR EDER"

İnançların bir arada yaşaması ve kendini ifade edebilmesi konusundaki sözleri hatırlatılarak, ateistlerin ifade özgürlüğü kapsamında İslam diniyle ilgili  eleştirilerine yönelik bir soruya Görmez, "Kur'an-ı Kerim, yüce Rabbimizin yeryüzünde herkese bir inanma ve inanmama özgürlüğü verdiğini ifade eder. İfade aynen şöyledir 'Dünyada dileyen inanır, dileyen de inkar eder'. Dolayısıyla inkar etme özgürlüğünü Yaratıcı tanımışsa benim tanımamamın bir anlamı olmaz. Benim söylediğim, kendi inancını, düşüncesini, hiç kimsenin inancına, düşüncesine hakaret etmeden, küçük görmeden, aşağılamadan, belli bir üslup içerisinde ifade etme hakkında sahip olmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.