Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi ve Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Vangelis Kechriotis'i, 46 yaşında kaybettik.

Bir süredir tedavi gören Kechriotis, 28 Ağustos Cuma günü saat 11:00’de Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenecek törenin ardından, Ortaköy Ayios Fokas Kilisesi’nde son yolculuğuna uğurlanacak.

KECHRİOTİS KİMDİR?

1969 yılında Atina’da doğan Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Vangelis Kechriotis, lisans eğitimini Atina Üniversitesi Felsefe Fakültesi Tarih ve Arkeoloji fakültesinde tamamladı.

Essex Üniversitesi Tarih ve Karşılaştırmalı Çalışmalar Bölümü’nden Karşılaştırmalı Tarih alanında master derecesi alan Kechriotis, 1994-1995 akademik yılında Alexandros Onassis Vakfı bursuna layık görüldü. Doktorasını Atina Üniversitesi’nde ‘1897-1912 yıllarında İzmir’deki Yunan-Ortodoks Toplumun Kültürel Temsiliyeti ve Siyasi Aktiviteleri’ konusu üzerine yaptı. Bu çalışmayla Foundation of the Hellenic World tarafından bursa değer bulundu.

2002’de Leiden Üniversitesi Türkiye Çalışmaları programına kaydoldu. 2005 yılında Lieden Üniversitesi’nde ‘The Greeks of Izmir at the end of the Empire a non-Muslim Ottoman Community between autonomy and Patriotism’ başlıklı doktora tezini tamamladı.

2008-2009 yılları arasında ‘The Responses of Non-Muslims in the Port- cities of the Ottoman Empire to the Second Constitutional Period’ başlıklı çalışmasıyla ‘Fellow of Europe in the Middle East-The Middle East in Europe’ araştırma bursunu aldı. 2011 senesinde ise konuk araştırmacı olarak Princeton Üniversitesi’nde ‘Hellenic Studies’ üzerine çalıştı.

TÜRK VE YUNAN MİLLİYETÇİLİĞİNİN ELEŞTİRİSİ

Kechriotis, Osmanlı İmparatorluğu’nda Rum toplumunun farklı veçheleri ve dinamikleri üzerine çalışmalar yapmaktaydı. Türk ve Yunan milliyetçiliklerinin kalıplaşmış algılarının eleştirisi üzerinden geç Osmanlı toplumunda birarada yaşamın imkân ve ufku meselelerini irdelemekteydi. İzmir’in toplumsal tarihine önemli katkılar sağladı.

GEZİ'NİN KAYDININ TUTULMASI İÇİN ÇALIŞTI

Gezi Direnişi sonrası “şimdi’nin tarihi” kavramı üzerinden yola çıkarak, bu konuda etkinlikler düzenledi. Tarih Vakfı’nda Gezi’nin kaydının tutulması için canla başla çalıştı. Gezi’nin çok çeşitli deneyim yelpazesinin izinin sürülmesi, canlı tutulması ve hatırlanması için kendi alanından katkı sağlamaya çalıştı.

Kaynak: Diken, Başlangıç Dergi