Sergen Sucu

Savaşın tüm boyutlarına şahit olmamak 21. yüzyıl gerçekliğine aykırı olur. İnsanlar Fiziksel savaştan ziyade sosyal, siyasal, psikolojik vs savaşın birçok çeşidine maruz kalırlar. Tabi savaşı insan çıkardığı için sadece insan bazlı yarattığı sonuçları ele almak da bir o kadar yıkıcı olmakta. Çünkü savaştan ve yarattığı vahşetten nasiplenen yalnızca insan değil canlılığın tümüdür. Savaşların tümünün ortak özelliği ise birincisi erkektir ikincisi ise devlet eliyle geliştirilip genişletilerek her geçen gün daha güçlü bir şekilde yayılmaya beslenmeye devam eder. Devlet bir yandan koca koca entegre hastaneler yaparak sağlığa yatırım yaptığını söyler oysa ki bu sağlıksızlığın sermaye çarklarıyla binaya yansımış halidir. Bir yandan bir dili düşünceyi inancı yasak kılar ve bunlara savaş açar diğer yandan da dağlara ovalara top sıkar ateş açar kıyım kıyım yakar. Yapılan tüm savaş pratiklerinin en temel özelliği üzerinden halka ulusa topluma vs ye yapılırken ortak yaşam alanı olan doğa ciddi kıyıma uğrar fiziki pratiğinin yanı sıra psikolojik ve sosyal boyutu da en az doğaya verilen kadar kalıcı zarar ve kıyıma sahiptir.

Her yıl bilmem kaç milyon TL savaş ve askeri gider böbürlenerek açıklanır. Bir o kadar sağlığa harcanan gider açıklanır oysa sağlığa harcanan gider sağlıklı toplum yaratmayı hedeflemezken askeri harcanan gider de korunmayı hedeflemez. Her iki harcama da sermayenin dayatması sağlıksız ve bağımlı toplum yaratabilmenin araçlarıdır.

Her yıl devletlerin egemenlik hastalıkları ve iktidar sevdaları yüzünden onlarca genç milliyetçilik denen ağızdan alınmış aşıyla savaşa sürüklenir ve sonucu ya ölüm ya da ciddi yaralanmalar sonucu engellerden ibaret olur. Bireye indirgediğimizde hal böyleyken yaşama yükselttiğimizde ise durum daha da vahimdir. İnsanlarda bir dalga gibi yayılan psikolojik hastalıklar nükseder doğa ise ciddi harabiyet görmüş, su atılan gazlar bombalarla zehirlenmiş ve yine bizlere dönmüştür. Gerek çeşme sularından gerek sofraya gelen zeytin gerek domates gerekse solunan hava hepsi savaştan nasiplenip kirletilmiştir

Roboski, Afrin, Filistin, Halepçe, Mahabad, Paris, Gazze, Bağdat dönen dünyanın birbirinden ayrı toprak parçaları olsa dahi kıyıma ayrıma sürgüne uğramış ve tanıklık etmiş anne topraklardır. Halkların ve doğanın sağlığı için Barış Hali Sağlıklı Yaşam halidir.

Sağlıcakla Kalın...