1925’den bu yana yayın hayatına devam eden Türkiye’deki tek Rumca gazete olan Apoyevmatini gazetesi 12 Temmuz’da kapanacağı yönünde haberler üzerine Bilgi Üniversitesi, gazeteyi kurtarmak için abonelik kampanyası başlattı.

Apoyevmatini gazetesinin sahibi Mihail Vasiliadis, 1925’te 30 bin tirajı olan gazetenin halihazırda 600 adet sattığına dikkat çekerek, “Gazetemiz, Rum cemaatini birbirine bağlayan bir tutkal gibidir. Rum cemaatiyle paralel bir yaşam sürmektedir. Türkiye’deki Rumların sorunlarının başlamasıyla birlikte, 1960’dan itibaren gazetemiz de sorunlarla mücadele etmeye başladı” diye konuştu.

Resmi ilan alamamalarının gazeteyi kapanma aşamasına getiren nedenlerden biri olduğunu söyleyen Vasiliadis,“Gazetenin kurtarılabilmesi için resmi ilan almamız gerekiyor ancak yönetmeliğe göre resmi ilan, 5 binin üzerinde satan gazetelere veriliyor. Ama mademki asıl amaç, muhtaç olan ve yaşaması gereken gazetelere destek olmak, bizimki gibi negatif ayrımcılığın kurbanı olan bir gazeteye pozitif ayrımcılık yapılması gerekmez mi? Apoyevmatini gazetesinin aylık gideri 10-12 bin TL dolaylarında. Bu giderin yüzde 40’ını cemaatten aldığımız ilanlarla karşılıyoruz. Ancak geriye 6-7 bin liralık açığımız var” diye konuştu.

Türkiye’de anadilde yayın yapan azınlık gazetelerinin temel bazı sorunlarını olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Dil konusu da önemli bir sorun. Bizimki gibi gazetelerin bir misyonu da, dilimizin unutulmamasını sağlamak. Ama gençlerimizin dilimizi giderek bilmiyor bir hale gelmesi nedeniyle anadillerinde yayımlanan gazeteleri okuyamıyorlar. Bir diğer sorun da örneğin bizim gazetede, okur kitlesinin yaş ortalamasının 60 olması nedeniyle internette yayın yapmıyor olmamız, çünkü kitlemiz gazeteyi internetten takip etmiyor. İnternette yayın olmayınca da gençlere çok hitap etmiyor.”

86 yıllık tarih Apoyevmatini gazetesi 1925’de Andonis Vasiliadis ve Konstandinos Vasiliadis tarafından çıkarılmıştı. Gazetenin yayın yönetmenliğine ise o dönemde hem Yunanistan hem de Türkiye’de gazetecilik yapan Kavalieros Markuizos getirilmişti. Ancak Markuizos bir süre sonra gazeteden ayrılmak zorunda kaldı. Ardından gazetenin yayın yönetmenliğine Rigoris Yaberidis getirildi. 1960’lı yıllarda gazete el değiştirerek Yorgo Adosoğlu’na geçti. 2003’te ise Miahil Vasiliadis tarafından geri alındı. Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki Suriye Pasajı’ndaki sekiz sayfalık gazete, 2007’den bu yana haftalık olarak yayımlanıyor.

Biz de diyoruz ki, gelin Apoyevmatini tüm Istanbulluları, tüm Türkiyelileri birbirine bağlasın. Abone olun, gazeteye ilan verin, çevrenize duyurun. Basın İlan Kurumu’na, siyasi partilere mektuplar yazın, Apoyevmatini’ye resmi ilan verilmesini sağlayın.

Apoyevmatini gazetesi kapanmasın!


Apoyevmatini gazetesinin abonelik bedeli, 3 aylık 25 TL, 6 aylık 50 TL, 1 senelik 100 TL'dir, gazete veznesine ya da aşağıdaki banka hesabına yatırılabilir.

Mihail Vasiliadis
Fibabank, İstanbul, Nişantaşı, Şubesi
IBAN : TR0600 103 0000 22 0000 0292855

Ayrıntılı bilgi ve iletişim için: [email protected] , (0 212) 225 59 57, (0212) 293 20 35.