Ankara Vegan Platformu, 1 Kasım Dünya Vegan Günü’nü Ankara’da ilk kez bir dizi etkinlikle kutluyor. Program kapsamında veganlıkla ilgili uzmanların bilgileri katılımcılarla paylaşılırken film gösterimleri, söyleşiler ve atölye çalışmalarıyla veganlık anlatılacak.

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay geçtiğimiz günlerde, “Vegan hastalıktır” açıklamasını yapmış birçok kişi Karatay’a tepki göstermişti.

1944 yılının kasım ayında İngiltere’de kurulan Vegan Topluluğu’nun 50’nci yılını kutlamak ve vegan terimini anmak amacıyla 1 Kasım, 1994 yılında “Dünya Vegan Günü” ilan edildi. Ankara Vegan Platformu dünya vegan günü etkinlikleri için kolları sıvadı.

Etkinlikler, 1 Kasım Perşembe saat 19.30’da Altı Üstü Bar’da “Veganlık Sunumu” ile başlıyor. Sunum kapsamında vegan teori ve pratikler ile hayvan hakları kuramı katılımcılara anlatılacak. 2 Kasım’da ise Veganka’da bisikletçi Berk Okyay’la veganlık ve spor üzerine bir söyleşi gerçekleştirilecek.

‘ANTİMİLİTARİZM, QUEER TEORİ VE VEGANİZM’

Etkinliklerin üçüncü gününe ise Turuncu Sanat ev sahipliği yapıyor. 3 Kasım’da saat 14.00’da başlayacak “Antimilitarizm, Queer Teori ve Veganizm” etkinliğinde şiddet karşıtlığı ve ayrımcılık konuları işlenecek.

Aynı gün saat 16.00’da Ekomefinizm Atölyesi, saat 17.30’da Açık Mutfak Atölyesi ve 19.30’da Giresun Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi vegan sağlık profesyoneli “Dr. Emine Ayhan’ın, Veganlık ve Sağlık” katılımıyla soru-cevap bölümü gerçekleşecek.

‘HAYVANLARA İLK YARDIM ATÖLYESİ’

Etkinliklerin son günü olan 4 Kasım için adres, Haymatlos Mekan olarak belirlendi. 11.00’da “Vegan Kahvaltı”yla başlayacak dördüncü gün, 14.00’da Kuki Veterinerlik’in yürütücülüğünde “Hayvanlara İlkyardım Atölyesi”, 16.30’da Chris Delforce’un yönetmenliğini yaptığı “Dominion” belgeseli gösterimi, 19.00’da “Fotoğraflarla Hayvan Hikayeleri” ile devam edecek. Etkinlikler “Kapanış Partisi ve vegan aktivist/müzisyen Gülce Özen Gürkan Konseri” ile sonlanacak.