Cumartesi Anneleri/İnsanları ve insan hakları savunucuları, 405. kez Galatasaray'da buluştu. Bu haftaki eylemde, 18 yıldır kayıp olan üniversite öğrencisi İsmail Bahçeci'nin dosyası açıklandı.

İŞKENCE İLE ÖLDÜRÜLDÜ

İsmail Bahçeci, 24 Aralık 1994 tarihinde gözaltına alındığında, Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu'nda öğrenciydi. Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanı'ydı ve bu nedenle polisin hedefindeydi. Defalarca gözaltına alınmış ve işkence görmüştü.

Bahçeci, gözaltına alındıktan sonra, daha önce O'nu yakalamak için ailesinin evine yapılan polis baskınları kesildi. Dönemin İnsan Hakları Bakanı Azimet Köylüoğlu, aileye, "gözaltına alındığını, elektrik verildiğini, işkence yapıldığını, sonra da öldürülüp bir çukura atıldığını" söyledi.

Bahçeci gözaltına alındığında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Tansul Çiller, Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'dı.

KAZAK, KARİKATÜR VE ŞİİR

Bugünkü eyleme katılan Bahçeci'nin kardeşi Umut Bahçeci, üzerindeki kazağı göstererek, "Ağabeyim İsmail'in kazağı. Yerdeki karikatürler de onun. Birazdan da onun şiiri okunacak. Kardeşimin yarattığı değerler bunlar. Öldürülmemiş olsaydı belki iyi bir karikatürist ya da yazar olacaktı" dedi.

Ağabeyinin kaybedilmesinden dönemin hükümetleri kadar bugünkü AKP Hükümeti'ni de sorumlu tuttuğunu söyleyen Umut Bahçeci, "Herşey ortada. Ayhan Çarkın'ın ifadeleri ortada, tutuklu. Baş katil Mehmet Ağar, başka bir suçtan tutuklu. Hepsi, Erdoğan'ın elinin altında. Meclis'te istediği yasayı çıkartacak çoğunluğu var. İstese, Ağar'a bu cinayetleri sorsa, bunları aydınlatabilir" diye konuştu.

'KATİLLERİ KORUMAYIN'

İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına yapılan açıklamada, 3 kişinin kaybedilmesi ve 4 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan ve JİTEM davası sanıklarından korucubaşı Kamil Atak'ın serbest bırakıldığı belirtildi. Vecdin Avcıl'ın kaybedilmesinden ve 12 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan dönemin Derik Jandarma Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil'in davasının ise Çorum'a alındığını hatırlatan İHD, şunları kaydetti:

"Davanın önemi tarafımızdan Adalet Bakanı'na anlatıldıktan kısa bir süre sonra bu naklin gerçekleşmiş olmasından Adalet Bakanı Ergin'i sorumlu tutuyoruz. Adalet Bakanı aynı koruyucu, kollayıcı tavrı kayıplarımızın faillerinden Mehmet Ağar için de göstermişti. Ona otel konforunda cezaevi hazırlatıp konvoy eşliğinde cezaevine gitmesini sağlamıştı."

Oturma eylemi, 406.haftada yeniden buluşma sözüyle sona erdi. (anf)