Cudi Dağı eteklerinde bulunan Hisar köyünün eski sakinleri bugün köylerine giderek inceleme yaptı. 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 21 yıl önce boşaltılan Hisar köyüne dönenler ayakta sağlam olarak kalan tek yapı olan köy camii minaresinden ezan okudu. Hisar köylüleri, her türlü zorluğa rağmen eski evlerine dönmek istediklerini ancak bu süreci sabote etmek isteyenler olduğunu belirterek, yetkililere bu konunun araştırılması çağrısı yaptı.

Bir dönem şiddetli çatışmaların görüldüğü ancak çözüm süreci ile güvenli hale gelen Cudi Dağı eteklerinde bulunan Hisar köyü eski sakinleri bugün köylerine giderek, inceleme yaptı. 1992 yılında boşaltılan Hisar köyüne gidenler, köyde ayakta kalan ve sağlam olan tek yapı olan köy camii minaresine çıkarak temsili ezan okudu. Köylüler daha sonra toplu olarak kazasız belasız dönüşlerinin sağlanması için dua etti.

Köyde yaptıkları incelemeden sonra konuşan köylüler, köye yol, su, elektrik ve altyapı hizmetlerinin getirilmesini istedi.

1992 yılında yerleştikleri Silopi'den köylerine gidenler, yolda gördükleri taş ve toprak barikatları yanlarında getirdikleri kazma ve küreklerle temizleyerek yolu ulaşıma açtı.

Hisar köyü sakinlerinden Mehmet Maştuğ, köylerinin 21 yıl önce boşaltıldığını belirterek şunları söyledi:

"Gördüğünüz gibi bütün köylü kendi imkanları ile köylerine gidebiliyor. Normalde özel idarenin köy yollarını açması gerekirken, köylüler kazma ve kürekleri ile kendi imkanlarıyla yolunu açıyor. 30-35 yıllık insanın kendi doğduğu, büyüdüğü yere hasretle, Mersin’den, Antalya’dan, İstanbul’dan geliyor. Bu bir işkencedir. Barış süreci diye birşey var, fakat hiçbir köyün yolu yapılmıyor. İmkanlar tanınmayacak halde."

Köydeki okulun 1955 yılında yapılarak eğitime açıldığını, kendisinin de 1961 yılında okula başladığını anlatan 61 yaşındaki Abdurrahman Yanalak ise köylerine geri dönmek istediklerini belirterek, "1966 yılında ilkokul diplomamı buradan almıştım. Köye dönmemiz için Başbakan'ın yardımcı olmasını istiyoruz. 21 yıl önce köyümüzde 250 hane vardı. Silopi ve Cizre’nin en büyük köyü burasıydı. Buraların hepsi bahçeler ile doluydu. Herkesin tapusu da vardı. Devlet her yeri serbest etti ama korucular bizi rahat bırakmıyor. Bizim yolumuzu kesiyorlar. Biz barış istiyoruz. Köyümüze geri dönmek istiyoruz. Köyümüze bakmak istiyoruz. Biz de herkes gibi köyümüze dönmek istiyoruz" dedi.

Çevredeki köy korucularının köylerine yerleşmelerini istemediği için kendilerine zorluk çıkardığını ifade eden Adan Onan da şöyle konuştu:

"Yolun kapatılmasına ve bütün zorluklara rağmen köyümüze ulaştık. Yolun kapatılması bizi endişeye soktu. Acaba bugün barış sürecini baltalamak için mi yapıldı? Ya da başka bir şey mi var altında? Bilmiyoruz. Korucular tarafından kapatıldığını biliyoruz. 21 yıldan beridir ibadet yapılmayan camimizde bir arkadaşımız sembolik olarak ezan okudu. Tabi ki köyümüzde yaşamak istiyoruz. Köyümüze dönmek istiyoruz ama kendi imkanlarımız ile değil, devletin sağlayacağı imkanlar ile dönmek istiyoruz. Yol ve evlerimizin yapılması, tarla, bahçelerin tazminatının ödenmesini istiyoruz. Biz barış sürecinin ilerlemesini istiyoruz. Hükümete de sesleniyoruz; bu olanakları bize sağlasın. Başbakan’dan, Cumhurbaşkanı’ndan bekliyoruz. Burada yaşamak istiyoruz. Köylüler de kendi imkanları ile yollarını açtılar. Elleri ile açtılar. Gelmek istiyorlar." (Skytürk)