Bugün tüm ‘ciddi’ ve ‘kurumsal’ gazeteler ve internet sitelerinde ilginç bir haber dikkat çekti.

Habere göre, Hindistan‘ın Varanasi kentinde yaşayan Mahashta Murasi tam 179 yaşındaydı.

İlgili haber şüphemizi çekse de birçok büyük haber sitesinde de yayınlandığını görerek biz de Demokrat Haber’e koyduk. Sabah’ta yayınlanan haber virüs gibi tüm siteler yayıldı ve maalesef bize de bulaştı.

Yalansavar.org sitesi ise bu haberin yalan olduğunu ortaya çıkardı.

İşte o yazı:

Öncelikle şu sorunun cevabını düşünelim: Bir insanın 179 yaşına kadar yaşaması mümkün mü?

Bugüne kadar belgelerle kanıtlanabilen en uzun yaşam süresi Jeanne Loise Calment adlı hanımefendiye ait. Kendisi, 122 yaşından 164 gün aldığı 4 Ağustos 1997 tarihinde vefat etmiş. Halen yaşayan en yaşlı kişi de 116 yaşındaki Japon Misawo Okawa. Hal böyleyken bir insanın 179 yıl yaşama ihtimali tıbben imkansız gibi görünüyor. Daha ötesi, bu yaşa kadar gelmiş birinin bugüne dek radarların dışında kalması da mantıksız gelmiyor mu?

İkinci nokta haberde geçen “Hintli adam insanlık tarihinin en yaşlı kişisi olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi” ifadesi. Hemen açıyoruz Guiness Dünya Rekorları sitesini ve hiç bir bilgi yok! Hatta, sanki inadına, dünyanın en yaşlı erkeğinin 111 yaşında vefat ettiği haberini görüyoruz.

Sonra haberin kaynağını araştırıyoruz ve yabancı medyada habere yer veren güvenilir bir site olmadığını görüyoruz. Bu bizi şaşırtmıyor. Birkaç tanesini inceleyince haberin kaynağı olarak World News Daily Report adlı site karşımıza çıkıyor.

Bu site, kendi deyimiyle, mizah/düzmece içerikli bir site. Haberin neredeyse iki ay önce çıktığına da dikkat ediyoruz:

Hindistanlı adam 179 yaşında olduğunu iddia ediyor (28 Şubat 2014)

“Vârânasî, Kuzey Hindistan’dan emekli ayakkabıcı Mahashta Mûrasi, Ocak 1835′te doğduğunu iddia ediyor. Guinness Dünya Rekorları’na göre bu, onu hem dünyanın en yaşlı insanı hem de en uzun yaşamış kişisi yapıyor.”

ÖZÜR

Demokrat Haber olarak hafta sonu gülümseten bir haber vermeyi umarak gerçekliğini yeterince araştırmadan, Türkiye’nin ‘büyük’ medya kanallarında yayınlanmış olmasına bakarak bu haberi yayınladığımız için okurlarımızdan özür dileriz.

Etiketler: 179 yaşındaki adam , 179 yaşındaki Hintli