1871 yılında yapımı tamamlanan 91 kilometrelik Haydarpaşa-Gebze banliyö tren hattı Haziran 2013 yılından beri çalışmıyor. Marmaray çalışmaları kapsamında yenilenecek tren hattının bünyesinde olan tarihi istasyonlar da yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

İstanbul Anadolu Yakası'nın sembollerinden biri olan Göztepe Tren istasyonu da yıkılması kesinleşen tren istasyonlarından biri. İstasyonun yaşının 100'e yakın olduğu ifade ediliyor.

Can Mumay’ın Hürriyet’teki haberine göre, Marmaray! Marmaray ve hızlı tren projeleri kapsamında Haydarpaşa Pendik arasındaki banliyö tren hattı da yenileniyor. Yenilenme kapsamında ise tarihi Göztepe Tren İstasyonu yıkılacak. Marmaray çalışmalarına aktif olarak katılan İspanyol OHL Göztepe İstasyonu’nu yıkıp yerine yeni ‘modern’ bir istasyon yapacak. (Marmaray çalışmalarına katılmış olan OHL’ye Türkiye Cumhuriyeti 932.8 milyon Euro ödeyecek. Bu rakam firmanın bugüne kadar aldığı en büyük iş oldu.) Haydarpaşa Pendik banliyö tren hattı arasında 16 tane istasyon var. Bu istasyonların büyük bir kısmının tarihi doku bozularak yıkılıp yeniden yapılacağı belirtiliyor.

Kadir Has Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yonca Erkan Marmaray gibi bir raylı sistemi yenileme projesi olarak görmek istediğini belirtti. Erkan, “Fakat durum böyle değil. Marmaray’la söz konusu hat üzerindeki tarihi yapılar daha işlevsel bir hale getirilebilirdi.