Dersim'de birçoğu askeri operasyonlar sırasında yapılan bombardımandan kaynaklı çıkan orman yangınları sürüyor. Hozat ilçe kırsalında askeri operasyon sonrası 17 Ağustos’ta çıkan orman yangını 15'inci gününde kontrol altına alınabildi. Munzur Vadisi'nde 29 Ağustos'ta çıkan yangın 3'üncü gününde sönerken, Munzur Üniversitesi yakınlarında bulunan Trûşmek (Aktuluk) Mahallesi'nde dün çıkan yangın kısa sürede büyümeden kontrol altına alındı. Pülümür Vadisi'nde bulunan Roj Deresi'ndeki ormanlık alan ise 28 Ağustos'tan bu yana yanıyor. 

MKE MENŞELİ KOVANLAR

Cengiz Özbasar'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, Roj Deresi’ndeki yangına müdahale için dün çok sayıda kişi patika yollarda bölgeye ulaşarak, söndürme çalışması başlattı. Tırmık ve küreklerle yapılan söndürme çalışmaları sırasında helikopterde atıldığı belirtilen MKE (Makina Kimya Endüstri) menşeli kovanlar bulundu. Yurttaşlar, bölgenin engebeli olması ve yangının geniş bir alana yayılması nedeniyle müdahalede yetersiz kaldı. 

ENGEBE ENGELİ

Söndürme çalışmalarına katılan Serdar Özer, Kutudere’den 3 saat yürüdükten sonra bölgeye ulaşabildiklerini aktardı. “Sözün bittiği yerdeyiz” diyen Özer, saatler süren çalışmalar sonucu ancak Zel Dağı’nın alt kısmındaki alandaki yangını kontrol altına alabildiklerini ifade etti. Özer, dağların üst kısımlarında yangının halen sürdüğünü kaydetti. 

BİLİNÇLİ

İstanbul'dan yangın bölgesine geldiğini aktaran Devrim Yan, bölge kentlerinde yaşanan yangınların bilinçli çıkarıldığını söyledi. Yan, “Ormanlar bütün börtü böcek, bitkiler, insanlar için gerekli. Ormanlar bizim ciğerimiz. Ama Dersim’de günlerdir orman yangınları devam ediyor. Devlet yeterli müdahalede bulunsaydı yangın bu kadar yayılmış olmayacaktı” diye belirtti. Yan, istendiği halde yangınların bir günde söndürülebileceğine dikkati çekti. 

'YANMIYOR, YAKILIYOR’

“Dersim yanmıyor, yakılıyor” diyen Bülent Buluç, yangınlara ilişkin “bilinçli bir soykırım ve katliam” dedi. Yangınlarla kentin doğasının yok edilmeye çalışıldığına vurgu yapan Buluç, bazı yangınların yurttaşlar tarafından kontrol altına alındığını belirtti. Yangınlara havadan müdahale edilmemesi üzerine gençlerin Ovacık yolunu kapattığı ve hava müdahalesinin böyle başladığını dile getiren Buluç, “Dersim’i 100 bin defa yaksanız da burayı terk etmeyeceğiz, buna kimsenin gücü de yetmez” şeklinde konuştu. Buluç, “Ormanların yakılması siyasidir ama bizim tavrımız insani ve vicdanidir. Vicdanı olan herkese de çağrımızdır; Gelin Dersim’e ve doğasına sahip çıkalım” çağrısı yaptı. 

'GÖSTERMELİK MÜDAHALE'

Yangınlara karşı önlem alınmadığını ifade eden avukat Baki Çoşkun ise, yangın bölgesindeki gözlemlerini şöyle aktardı: "Yangın bir yerde çıkmıyor, birçok yerde küçük yangınlar var. Bu da gösteriyor ki bir kurşunlanma veya benzeri bir durumdan kaynaklı yangın çıkmış. 500 metre, bir kilometre arayla yangın var. Bakıyoruz küçük bir alanda bir yangın çıkmış ve kendi kendine sönmüş. Yukarı taraflara baktığınızda orada da aynı manzarayla karşı karşıya kalıyoruz. Görüldüğü kadarıyla burada havadan bilinçli olarak çıkarılan bir yangın var."