Borçka Asliye Ceza Mahkemesi vicdani retçi Şendoğan Yazıcı hakkında 1 ay 20 gün ceza verdi.

"Askeri ceza kanuna muhalefet" suçundan açılan davanın ikinci duruşmasında çıkan kararı değerlendiren Yazıcı, hukuki mücadelesini sürdüreceğini belirtti.

1 AY 20 GÜN HAPİS CEZASI!

“Askeri Ceza Kanuna Muhalefet” suçlamasıyla vicdani retçi Şendoğan Yazıcı hakkında Borçka Asliye Ceza Mahkeme'sinde açılan davada karar çıktı.

Mahkeme Yazıcı hakkında 2 ay hapis cezası verdi. Yazıcı’nın geçmişi, sosyal ilişkileri dikkate alınarak 1/6 oranında indirim yapılarak 1 ay 20 gün hapis cezası verilmesi kararlaştırıldı.

"DEVLET YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR"

Dava sonrası konuştuğumuz Yazıcı, devletin yasal olarak yapmak zorunda olduğu 2010 Anayasasından kaynaklı yükümlülükleri olduğunu ancak bu yükümlülüklerin yerine getirilmediğini belirterek "Yerine getirmediği her bir yükümlülüğün sonucu buradaki insanlara yansıyor" dedi.

Türkiye’nin AİHS uyarınca vicdani red hakkının tanınması konusunda imzacı olduğunu belirten Yazıcı, bu imzanın, ulusal yasa ile söz konusu sözleşmenin çeliştiği durumda sözleşmenin geçerli sayılacağı beyan edilen bir imza olduğunu vurguladı.

"Devletin yükümlülüğünü yerine getirmediği durumların ceremesini biz çekmemeliyiz” diyen Yazıcı ceza alacağını başından beri bildiğini kaydederek "Öyle de oldu zaten. Bu bir mücadele, hukuki, resmi, gayriresmi her türlü bu süreci ilerletmeye çalışıyoruz. Bu da hukuki mücadelenin bir parçası. Süreci İstinaf Mahkemesine taşıyacağız hızlıca. Bir hafta içerisinde itiraz etmemiz lazım zaten” diye konuştu.

"GERİ ADIM ATMAYACAĞIM"

Yazıcı, yasal süreci gittiği yere kadar sürdüreceklerini bildirerek, "Onların vereceği ceza bizi yıldıramaz. Bu cezalarla bizi yıldıracaklarını, durduracaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Yasal, fiili meşru her türlü haklı olduğumuz bir davada hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Hapse de girsek, ceza da alsak başka bir sürece de evrilse vazgeçmeyeceğiz. Uzlaşma geri adım atma gibi bir durum olmayacak” dedi.

Daha önceki ifadesinde söylediklerini hatırlatan Yazıcı, "Bir suçun bir cezası olur. Ben bunu suç olarak görmüyorum ama arka arkaya 8 tane daha dava var, aynı dava. Hani diyorum ki askere gitmemek sizin gözünüzde suç ise verin cezasını yatayım çıkayım. Ama sen yani devlet beni sürekli bir kısır döngüye sokuyorsun. Bu kısır döngü içerisinde onlarca kez, yüzlerce kez ceza alma tehdidi ile beni karşı karşıya bırakıyorsun” diye aktardı.

Her tutanakta aynı sürecin işletildiğini kaydeden Yazıcı, "Tam bir sivil ölüme mahkum etmek bu. Eskiden bir dönem ceza verirlerdi, hapis, işkence vs. çeker kurtulurdun ama şimdi hayatın tamamına yayıyorlar” diye konuştu.

Kaynak: Evrensel