Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Çocuk Meclisi’nin 3. Olağan Toplantısı’nda, çocuklar kent yöneticilerine beklenti, sorun ve taleplerini iletti. Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’ndaki Cep Sineması’ndaki toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansu, ilçe belediye başkanları ve yardımcıları katıldı.

 

Çocuk Meclisi Koordinatörü Nazdar Kahramaner’in kısa açış konuşması yaptığı toplantıda Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz “çocuk bakış açısının kente hakim olması dileğiyle” sözü çocuklara bıraktı.

 

Daha sonra Çocuk Meclisi yaptığı eğitim, etkinlik ve duyarlılık çalışmalarından oluşan bir sinevizyon gösterimi yaptı. Çocuk hakları, engelli hakları çevre eğitimi gibi pek çok konudaki etkinliklerden karelerin müzik eşliğinde aktarıldığı gösterim “içimizdeki çocuğu yaşatalım” mesajı ile bitirildi.

BAYDEMİR: ÇOCUKLARINIZI SÜMERPARK’A GÖNDERİN

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Diyarbakır adına hakkını hukukunu bilen bir Çocuk Meclisi’ne sahip olmaktan büyük bir heyecan ve gurur duyduğunu” belirterek konuşmasına başladı. Çocukların bir taraftan “öğrenen”, diğer taraftan “öğreten” olduğunu belirten Baydemir, “Aile içinde en etkin olan sizlersiniz. Sizler birer öğretmensiniz” dedi. “Masumiyetini korumak isteyenler siz çocuklara bakmalı, o zaman dünya daha güzel olur” diyerek sözlerini sürdüren Baydemir, “Sümerpark Ortak Yaşam Alanı, Çocuk Şube Müdürlüğü, semt sahaları, Eğitim Destek Evleri, Çamaşır Evleri’ndeki eğitim birimleri, Gezin’deki Çocuk Yaz Kampı, ücretsiz Çocuk Yaz Okulları hep sizin içindir” dedi. Ailelere de seslenen Baydemir, çocuk ile yetişkin, varsıl ile yoksul, kadın ile erkeğin her birlikte istifade ettiği Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’na herkesin çocuklarını göndermesini istedi.

 

‘ANADİL İÇİN ANNE VE BABANIZI ZORLAYIN’

“Ben o çamur içinde oynadığım masum günleri özlüyorum” diyen Baydemir, bugün geriye dönüp baktığında çocuk yaşında kaçırdığı fırsatlara hayıflandığını anlattı ve “Kurmanci’yi biliyorum keşke Zazaki’yi de öğrenseydim. Sizler okullarda zaten Türkçeyi öğreniyorsunuz. Ama mutlaka ana dilinizi öğrenin. Bunun imkanlarını yaratmak için anne ve babalarınızı zorlayın. Bu da yetmez, mutlaka İngilizce veya Fransızca gibi yabancı bir dili öğrenin” şeklinde konuştu.

 

‘VİCDANLI BİR KUŞAĞA İHTİYAÇ VAR’

“Sorumluluk her zaman mevzuat değildir, en büyük sorumluluk vicdandır” diyen Baydemir, çalışmak veya çalıştırılmak zorunda bırakılan çocuklar ile cezaevindeki çocuklar sorununa değindi. Tek bir çocuğun cezaevinde olmadığı ve sokakların bütün çocuklar için güvenli olduğu mekanlar yaratılması gerektiğini ifade eden Baydemir, vicdanlı bir kuşağa ihtiyaç olduğunu kaydetti.

 

Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansu da Çocuk Meclisi’nin 23 Nisan arifesinde düzenlendiğini, 23 Nisan’ın dünyada çocuklara armağan edilen tek bayram olduğunu söyledi. 23 Nisan’ın artık uluslar arası bir bayram olarak kutlandığını, birçok ülkeden çocukların Türkiye’ye geldiğini belirten Kansu, “Masumiyetin, temizliğin ve saflığın sembolüsünüz” dedi.

 

Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Çocuk Meclisi’nden Sinem Altun’un yaptığı Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, Vali Yardımcısı Kansu, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Osman Kaya ile Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Güler Menteş Turhallı’nın olduğu bir divan kuruldu. Moderatör Altun, tek tek çocuklara söz vererek sorun, talep ve önerileri aldı. Vali ve belediye başkanları ise sorun ve önerileri not aldı.

 

‘ANDIMIZI OKUMAK İSTEMİYORUM’

Bir çocuk Sümerpark dahil kentin değişik yerlerine “geri dönüşüm kutusu” konulmasını isterken, bir çocuk bisikleti olduğunu ama sürme alanının bulunmadığını söyledi. Bir çocuk Suriçi’ne doğal gaz getirilmesini isterken, bir başka çocuk da okul önlerinden geçen araçların can güvenliklerini tehlikeye soktuğunu belirtti. Okulların ihtiyaçlarını Vali Yardımcısı Kansu tek tek not aldı. Bir öğrenci Eğitim Destek Evleri’nin ihtiyaçlarına yetmediğini ifade etti. Bir başka öğrenci de okulda Kürtçe öğretilmesini istedi. Bir öğrenci, çantalarının ağır olduğunu, tablet bilgisayar sözü verildiğini ancak yerine getirilmesini söyledi. Bir öğrenci ise, “Okulda her sabah Andımızı okumak istemiyorum. Varlığımın Türk varlığına armağan etmek istemiyorum. Ben de Kürdüm şeklinde haykırmak istiyorum” diye konuştu. Bazı çocuklar da Surların korunması için daha fazla çaba sarf edilmesini, bazıları da Sur içinde oyun ve yeşil alan eksikliğinden söz etti.

 

Bir kız öğrenci kaldırım işgallerinden dolayı sokakta rahat yürüyemediklerini söyledi. Ali İhsan Aslan Görme Engelli İlköğretim Okulu’nda okuyan bir öğrenci de görme engelli oldukları için bahçede oyun oynadıklarında düşüp yaralandıklarını bunun için okul bahçesinde plastik park yapılmasını talep etti.

 

DEMİRBAŞ: EN İYİ TEMİZLİK KİRLETMEMEKTİR

Çocukların görüş ve taleplerini açıklamasından sonra moderatör Sinem Altun sözü Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’a verdi. Demirbaş, Surların etrafının açıldığını, Suriçi’nde yeşil alan yaratmak için ciddi arazi sorunu yaşadıklarını söyledi. Surların korunması için başta Büyükşehir olmak üzere pek çok kurumla birlikte çalışma yürüttüklerini belirten Demirbaş, temizlik konusunda da “En iyi temizlik kirletmemektir” dedi.

 

BAYDEMİR HER ÇOCUĞA GÖREV VERDİ

Altun tarafından söz verilen Baydemir de “Bence ‘çocuktan al haberi’ değil, alacaksan çocuktan al şikayeti, öneriyi, projeyi” dedi. İlçe belediyelerinin görevinin şehri temizlemek olduğunu, Büyükşehir Belediyesi’nin görevinin de toplanan çöpleri bertaraf etmek olduğunu belirten Baydemir, “Bence sizin de göreviniz sokağı kirletmemektir. Her biriniz bir belediye başkanı gibi görevlisiniz. Çöp saati dışında sokağa çöp bırakılmaması için uyarı görevini yapınız” diye konuştu. Baydemir kaldırım işgali ve bisiklet yolu konusunda ilgili belediyelerle görüşeceğini ve çalışma yürüteceklerini söyledi.

 

KANSU: VALİLİK ADINA SÖZ SAHİBİSİNİZ

Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Turhallı çocukları Yenişehir Belediyesi havuzlu piknik alanına davet ederken; Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Osman Kaya, iki Bağlar olduğunu yeni Bağlar’ın yeşil alanları ve parkları ile tüm çocuklara hitap ettiğini söyledi. Kaya eski Bağlar’da da yeşil alan oluşturmak için yer sorunu bulunduğunu belirtti. Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansu da “Çocuklar bizim gözümüz kulağımızsınız. Valilik adına söz sahibisiniz. Sorumluluğunuz arttı” diye konuştu.

 

Toplantının sonunda Baydemir Çocuk Meclisi’ne Kürtçe bir tekerleme öğretti.