Van'da Newroz kutlaması, tarihi Van Kalesi yanında yer alan Newroz Parkı'nda yapıldı.

Sabah saatlerinde etkisini gösteren sağanak yağışa aldırış etmeyen binlerce Vanlı Newroz alanını doldurdu.

Newroz kutlaması; Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşil Sol Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad -TJA) ve Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) çağrısıyla ve “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirildi.

Newroz alanına ulaşan tüm yollar, alana yaklaşık iki kilometre kala polis tarafından kapatıldı ve araç girişlerine izin verilmedi. Yağmur altında yürüyerek Newroz alanına ulaşanlar kutlamanın yapıldığı alana iki kez üst ve çanta aramasından geçtikten sonra alındı.

Duvar’dan Kadir Cesur’un haberine göre, Van'daki Newroz kutlamasına; DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Tayip Temel, HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli, HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, HDP Van milletvekilleri Muazzez Orhan ve Murat Sarısaç, Yeşiller ve Sol Parti MYK üyesi Cahit Kırkazak ve Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek katıldı.

'SAVAŞTAN BESLENENLER, BÜTÜN BİR ÜLKEYİ ENKAZ ALTINDA BIRAKTILAR'

Açılış konuşmalarının ardından sahneye gelen HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli, Maraş merkezli depremlere değindi.

Temelli, şöyle konuştu: “Bu büyük felakete sürüklenmemizin nedeni sadece deprem değildir, bu ceberut iktidardır, bu talan düzenidir, bu soygun düzenidir. Bu ülkenin kaynaklarını, Kürt düşmanlığıyla sabah akşam savaşa ayıranlar, Kürtleri bombalayanlar işte kentleri bu hale getirdiler. Savaştan beslenenler bütün bir ülkeyi enkaz altında bıraktılar. Koca ülke çöktü ama onlar halen ısrarla ve inatla savaştan, zulümden beslenmek istiyorlar.”

'BUNLAR TORBACI'

“Bir yandan acımız ve öfkemiz var ama bir yandan da umudumuz” diyen Temelli umudun yolunun ‘üçüncü yol’ olduğunu söyledi. Temelli, konuşmasının devamında, “Bunlar torbacı. Her türlü yasayı torbaya koyup torba yasa çıkarırlar. Ülkeyi torba yasa anlayışıyla yönete yönete bu hale geldiler. Şimdi böyle devam etmek istediklerini söylüyorlar. Şimdi de torba ittifak yapıyorlar. O torbada kadın düşmanları var. O torbada emek düşmanları var. O torbada Kürt düşmanları var. Madem ki hepiniz o torbaya girdiniz, bize düşen de o torbanın ağzını bağlayıp tarihin çöplüğüne atmaktır” dedi.

'HELALLEŞMEYECEĞİZ, AFFETMEYECEĞİZ'

Temelli’nin ardından sahneye çıkan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de depreme ilişkin konuştu.

“Depremde insanlar kendi canlarını enkazlardan çıkarmaya çalışırken devlet ve iktidar hiçbir yerde yoktu” diyen Aydeniz, iktidarın ancak OHAL ilan ettikten sonra sahaya inebildiğini söyledi.

Aydeniz, “Ancak OHAL ilanından sonra alana geldiler ama alana gelmelerinin de bir sebebi vardı. Sebebi, yardımları engellemek, daha çok ölümlere sebep olmak, rantçı sistemlerini devam ettirmekti. Sonra da çıkıp helalleşmeden bahsediyorlar. Çıkıp ‘yetişemedik’ diyorlar. Biz Van Newroz alanından söylüyoruz; helalleşmeyeceğiz, affetmeyeceğiz, tüm canlarımızın hesabını tek tek soracağız” diye konuştu.

'CUMHUR İTTİFAKI, KÜRT HALKININ YOK EDİLMESİ POLİTİKASINI YÜRÜTÜYOR'

Van Newroz’unda Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek de konuştu. Çiftyürek, yaşanan depremler nedeniyle bu yıl Newroz’un yas havasında kutladığını belirterek, “Depremde devlet değil, halkımız vardı” dedi. Çiftyürek, 14 Mayıs’ta yapılacak olan genel seçimlere de değinerek, “Cumhur İttifakı, Kürt halkının yok edilmesi politikasını yürütüyor. Bunu kabul etmiyoruz. Tüm Kürtler bir araya gelerek seçimlerde büyük bir başarı elde edecektir” ifadelerini kullandı.

HDP’Lİ OLUÇ: BİR HALK HAREKETİNİ ‘BEN KAPATTIM’ DİYEREK ORTADAN KALDIRMAZLAR

Gazete Duvar’a konuşan HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, ise bu sene Newroz’un bir yas Newroz’u olarak kutlandığını söyledi. Bu yasın bir öfkeyi de doğurduğunu belirten Oluç, “Resmi sayılara göre 50 binin üzerinde insanımız öldü. Bu sayının çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Bu yas, inanılmaz bir öfke de yarattı. Bu yüzden Newroz’un, bu öfkenin de Newroz’u olduğunu düşünüyoruz. Seçimlere 56 gün kaldı ve bütün Newroz meydanlarından büyük bir değişim mesajı çıkıyor. Bu meydanları dolduranlar artık AKP-MHP iktidarından kurturulmasına dair çok güçlü bir mesaj verdiler. Bence bu Newroz’un en önemli mesajı buydu. Halk, demokratik bir değişim istiyor ve ‘buradayız’ diyor. Halk; bütün saldırılara, baskılara ve zulme rağmen ortak siyasi iradesine ve geleceğine sahip çıkıyor. Newroz’un en önemli mesajı bu oldu” dedi.

‘BİZ BURADAYIZ, NEYİ KAPATIYORSUNUZ’

Oluç, HDP’nin Anayasa Mahkemesi’ndeki kapatma davasına da değindi. Newroz meydanlarının HDP’yi kapatmak isteyenlere de mesaj verdiğini söyleyen Oluç, “Halk, hem siyasi iradesi olan HDP’ye hem de kendi geleceğine sahip çıkıyor. Bu meydanları dolduran herkes HDP’yi kapatmak isteyenlere ‘biz buradayız, neyi kapatıyorsunuz’ diyor. HDP’yi kapatamazlar. Çünkü HDP bir halk hareketidir. Bir mücadeleyi, bir halk hareketini ‘ben kapattım’ diyerek ortadan kaldırmazlar. Onun için bu tür şeylerle uğraşmak yerine, demokratik siyasetin zeminini genişletmek, demokratik siyasetin daha kolay yapılabilmesini sağlamak ve demokratik siyasette herkesin kazanabileceği bir demokratik zemini büyütmek gerekiyor. HDP böyle bakıyor meseleye ve böyle bakmaya edecek. Dolayısıyla, geçtiğimiz yüzyılda kalmış modellerle bu halk ve hak mücadelesini herhangi bir şekilde ortadan kaldırmak, engellemek, kapatmak söz konusu olamaz. Bunu söyledik ve söylemeye devam ediyoruz. Bu Newroz’da meydanlar bunun mesajını net bir şekilde verdi” diye konuştu.