Van Barosu, Roboski Katliamı’nın 7’nci yıl dönümüne ilişkin merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

Van Barosu adına konuşan İnsan Hakları Merkezinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Doğan İlhan, katliamın faillerinin aradan geçen bunca zamana ve verilen sözlere rağmen ortaya çıkarılmadığını hatırlattı.

Faillerin ortaya çıkarılması için son umut kapısı olarak görülen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) çıkan kararın kabul edilemez ve hukuktan uzak bir karar olduğunu söyleyen İlhan, Roboskili ailelerin Adalet arayışının hüsranla sonuçlandığını ifade etti.

‘KARAR TÜRKİYEYE YEŞİL IŞIK YAKMAKTIR’

MA’nın haberine göre AİHM’in verdiği karar ile Anayasa Mahkemesi’nin tüm kusurlarını örtmekle kalmadığını Türkiye’nin Roboskî davasında somutlaşmış olan bölgede devlet eliyle meydana gelen hak ihlallerine ilişkin cezasızlık politikasını da onayladığını ifade eden İlhan, “Çoğu çocuk 34 kişinin can verdiği bu vakaya ilişkin hiçbir sorumluluğunu yerine getirmeyen hükümete de benzer vakalar için yeşil ışık yakmış oldu. Dolayısıyla bu kararın hukukilikten ve adaletten uzak olduğu tartışmasızdır” diye belirtti.

‘ÖZELEŞTİRİ VERMEYE DAVET EDİYORUZ’

“Gerek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru aşamasının başında gerekse de eksik evraklar için verilen sürede istenen evrakların gönderilmemesi şeklindeki ihmalkârlık nedeniyle dosyanın kapatılması, biz hak savunucusu avukatlar için büyük bir ayıp olarak tarihe geçmiştir” diyen İlhan,  Baro olarak Roboskili ailelerden özür dileyerek, “Fevkalade haklı bir hukuk mücadelesi gerektiren ve tarihi öneme sahip olan Roboski katliamı dosyasının ziyadesiyle ehil olan birçok hukukçudan tabiri caizse kaçırtılmasına tahammül etmiyor ve bu konuda sorumluluğu olan tüm hukukçu ve siyasetçileri öz eleştiri ve gereğini yapmaya davet ediyoruz” dedi.

İHD: ROBOSKİ İÇİN ADALET İSTEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Katliamın yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi ise katliamı kınayarak, “Faillerin belli olmasına rağmen ve bu faillerin yargı karşısında hesap vermemesi Türkiye hukuk istemi açısından utanç kaynağıdır” ifadesinde bulundu.

Roboski başta olmak üzere Türkiye’de yaşanan tüm ölümlerin aydınlatılmasının Türkiye demokrasisi ve hukuk sistemine büyük katkılar sağlayacağını vurgulanan açıklamada, “Yıllardır tekrarladığımız cümleyi tekrar etmekten vazgeçmeyeceğimizi belirtir ‘Roboski için adalet’ demekten vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Kaynak: Fersude