İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Üsküdar Meydan Düzenleme’ projesi kapsamında Şemsipaşa Camisi’nin (Kuşkonmaz Camii) Boğaziçi’ne bakan bölümüne demir kazıklar çakıldı. Üsküdarlılar, tarihi caminin silüetinin bozulacağından endişe ediyor.

Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre yüksek mimar Sinan Genim, Şemsipaşa Külliyesi’nin hemen yanına denize demir kazıklar çakılmasını, “Bunu yapmaya Mimar Sinan’ın aklı yetmiyor muydu?” diyerek tepki gösterdi.

1580 yılında Şemsi Ahmet Paşa tarafından yaptırılan eserin hemen yanında deniz içine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Üsküdar Meydan Düzenlemesi Projesi’ kapsamında bir kaç gündür kazıklar çakılıyor.

Çalışmayı değerlendiren yüksek mimar Sinan Genim caminin bu çalışmalardan olumsuz etkileneceğini ve çukurda kalacağını belirtiyor. Yapının 500 yıllık tarihi bir eser olduğunu hatırlatan Genim şunları söylüyor, “Camiinin önünde yükselmeler oluyor. Mimar Sinan gibi bir adam yapmış burayı. Bu külliyenin önünü doldurmak Sinan’ın aklına gelmiyor muydu? Ya da külliyeyi 10–20 metre geriye çekmek… Kısacası bu çalışma yapıya çok ciddi zararlar verecek. Yapının önünde haldır haldır kalıplar çakıyorlar. Bu da bütün yapıyı çatlatacak, patlatacak.”

İstanbul Mimarlar Odası Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk ise, Şemsi Paşa Külliyesi’nin hemen yakınına demir kazıklar çakılmasının tarihi camii için ciddi zararlar doğuracağını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapıişleri Müdürlüğü ise caminin de içinde yer aldığı Şemsipaşa Külliyesi’ne asla zarar verilmeyeceğini, yapılan tüm çalışmaların meydan düzenlemesi kapsamında olduğunu açıkladı.