Van'ın kent merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Van Kalesi'nde bulunan Urartu Krallığı'na ait yazıtlarla ilgili Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı. Kalede bulunan ve tek tek tespit edilen yazıtların koruma altına alınması amacıyla hazırlanan rapor, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderildi.

YAZITLARA ZARAR VEREN KİŞİLER HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILACAK

Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürü Cemil Karabayram, gazetecilere yaptığı açıklamada, Urartu Kralı Sarduri'ye ait olan ve gerçekleştirdiği seferleri konu alan yazıtların, günümüze kadar birçok kişi tarafından tahrip edildiğini belirterek, yazıtların, bilinçsiz saldırılar ve ziyaretler sonucunda zarar gördüğüne dikkati çekti.

Hazırladıkları raporda, yazıtlara zarar veren kişilerin tespit edilerek haklarında soruşturma açılmasını talep ettiklerini vurgulayan Karabayram, kaleyi gezen ziyaretçilerin de daha duyarlı olması ve tarihe saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

'ZİYARETÇİLER ANITINLARA AŞKLARINI, YAŞADIKLARINI YAZIYOR'

Karabayram, tarihi açıdan büyük öneme sahip yazıtların üzerine, bazı ziyaretçilerin aşklarını, hayallerini, duygularını ve yaşadıkları olayları yazdığının altını çizerek, insanların bu tür eylemlerden vazgeçmesi için çalıştıklarını ve bu tür saygısızlığı yapanların tespit edilmesi durumunda cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

Raporun onaylanması halinde, yazıtların temizliği için proje hazırlayacaklarını anlatan Karabayram, ''Görmüş olduğunuz bu manzara bir rezalet. Bunu yapanları 'tarih affetmesin' diyorum. Eserlere zarar veren kişilerin toplumda yeri yoktur'' diye konuştu.