Asya Pasifik bölgesinin özellikle son zamanlarda kendini belli eden potansiyeli, birçok işletmenin dikkatini çekmekte. Eşsiz fırsatlar sunan bu bölge, büyüme evresinde olan şirketlerin ticaret yapması için kaçırılmaması gereken fırsatlar sunuyor. Ancak uluslararası ticaretin beraberinde bazı zorlukları da getirdiğini unutmamak gerekir. Bu zorluklar kısaca şu şekilde listelenebilir:

  1. Yüksek işlem maliyetleri/Çoklu para birimleri
  2. Gümrük beyannameleri
  3. Kültürel farklılıklar ve dil bariyerleri
  4. Nakliye ve lojistik
  5. Küresel fiyatlandırma stratejisi

Ticaretin farklı aşamalarında karşınıza çıkabilecek bu engelleri aşmak için 1C birtakım olanaklar sunmaktadır.

  1. Yüksek işlem maliyetleri ve çoklu para birimli operasyonlar

İşlem maliyetlerinin yüksek olması ve birden fazla para birimi ile işlemler yapmak, uluslararası ticarete atılmak isteyen işletmeleri kaygılandıran ilk engeldir. Doğal olarak çoğu zaman yurtdışı işlem maliyetleri yerel maliyetlerden daha yüksektir. Kredi kartları ve ödeme noktalarında ortaya çıkan harcamalar, yerel mevzuatlara uygun ücret ve harçlar, ürünlerin iadesi veya değiştirilmesi giderleri ve benzeri masraflar kafa karıştırıcı olabilir. Operasyonel maliyetleri sıfıra indirmek mümkün olmasa da doğru ödeme sağlayıcısı seçmekle, yüksek masraflı kredi kartı ödemesinin yanı sıra başka ödeme koşulları sunmakla ve muhasebeyi baştan beri doğru tutmakla bu masrafları azaltabilirsiniz.

1C:Drive çözümü, size birden fazla para birimi destekleyen faturaları yönetme olanağı tanır. Bu fonksiyonun yanı sıra, yazılım içerisinden tek bir müşteri kartı içerisinden çoklu sözleşme yapılabilir ve gerçek zamanlı olarak müşterinin toplam bakiyesi sizin seçtiğiniz para biriminde özet halinde gösterilebilir. Özellikle vergi hesabı ve işletme muhasebesi için bu özellik işlemleri kolaylaştırır. Başka bir deyişle, işletme istediği herhangi para biriminde fatura kesebilir, başka bir para birimindeki borçları ödeyebilir ve nihai bakiyeleri sorunsuz bir şekilde konsolide edebilir.

  1. Gümrük beyannameleri

Ülkelerin çoğunda ithalat kontrol altında tutulmaktadır. Ülkeye ithal edilen ürünlerin çoğuna gümrük ücretleri ve harçları tahakkuk ettirilir ve ortaya çıkan tutara ithalat KDV’si eklenir. Her ülkede kurallar kısmen farklı olsa da genel olarak gümrük beyannameleri bu şekilde hesaplanır ve böylece ithal edilen ürünlerin miktar ve değerleri kontrol altında tutulur.

1C:Drive yazılımının fonksiyonlarından biri de gümrük masraflarını kaydetmek ve KDV’nin hesaplanıp muhasebeye gönderilmesine olanak tanımaktır. Çözümün beyanname bölümünden ürünleri birkaç kategoriye ayırabilirsiniz:

-       HS kodunun ilk dört hanesi

-       Menşe ülkesi

-       Uygulanan KDV

Türkiye için yerelleştirilen 1C:Drive çözümüyle bu beyannameleri oluşturmak, düzenlemek veya silmek oldukça kolaydır.

  1. Kültürel engeller ve dil bariyeri

Uluslararası ticarette kültürel engeller ve dil bariyerleri en önemli faktörlerden biridir. Bu bağlamda ticaret yapılan ülkenin dil ve kültürel özellik farklılıklarını göz önünde bulundurmak bazı işletmeler için yeni ve zor bir çalışma gerektirebilir. Pazarlama stratejisinin oluşturulması ve ticari görüşmeler sırasında iyi bir danışmanlık ve profesyonel çeviri hizmeti almak, bu doğrultudaki işlerinizi kolaylaştıracaktır.

Dil bariyerinin yanı sıra, her ülkenin farklı kültürel değerlerinin ve normlarının olduğunu da hesaba katmanız gerekebilir. İletişim sorunlarını daha etkin yönetmek için bulunduğunuz ülkenin iş adabını, kültürel geleneklerini ve yerel beden dilini de doğru şekilde öğrenip kullanmalısınız.

1C:Drive bu konuda da kullanıcıların işini kolaylaştırıyor. Yazılım her kullanıcıya aynı sistem içerisinde istediği dilde çalışmasına olanak sağlar. Ayrıca, gerektiğinde yazılıma yeni dil destekleri de eklenebilir.

  1. Nakliye ve lojistik

Yurtdışında ticaretin önündeki maliyetli ana zorluklardan biri de nakliye ve lojistiktir. E-ticaret sitelerinde yapılan araştırma verilerine göre kullanıcıların alışverişi bitirmeden sepeti terk etmelerinin ana nedeni, kargo bedellerinin yüksek olmasıdır. Başka bir deyişle kargo şirketi seçiminde güvenirlilik ve makul fiyatlandırma çok önemlidir. İdeal lojistik tedarikçisi uygun fiyatlar sunmak dışında yerel mevzuatlara tam hâkim olmalı, gümrük işlemlerinde deneyimli ve zorlukları yönetmekte becerikli olmalıdır.

1C:Drive çözümü size nakliye ve lojistikle ilgili tüm ayrıntıları yönetmeye olanak tanır. Bu işlemler, şu şekilde örneklendirilebilir:

-       Ağırlık kontrolleri

-       Depo

-       Nakliye

-       Güvenlik

-       Pazarlama

-       Lojistik siparişlerinin çevrimiçi kaydı

-       Bilet alışı.

  1. Küresel fiyatlandırma stratejisi

Sınır ötesi ticarette fiyat belirlemek yerel piyasa için fiyatlandırmadan çok daha komplike bir çalışma gerektirir. İşletmeler hem kârlılığı hem de rekabetçi fiyatları belirlemeli, ayrıca ek maliyetleri de hesaba katmalıdır. Bir taban çizgisi olarak ticaret yapılan ülkelerdeki rakiplerin fiyatlarını araştırmak faydalı olabilir. Ancak bu fiyatlarda olmayan ek maliyetleri de göz önünde bulundurmalısınız. Özellikle nakliye ve lojistik maliyetini, yurtdışı pazarlama maliyetlerini, ithalat ve ihracat vergilerini/harçlarını ve dağıtım fiyatlarını göz ardı etmemelisiniz. Farklı para birimlerinde çalıştığınız için dikkat etmeniz gereken bir başka önemli husus da döviz kurundaki dalgalanmalardır.

1C:Drive ERP yazılımı bu tür işlemlerde sıkça ortaya çıkan döviz kuru ve muhasebe hatalarını ortadan kaldırmanıza ve ürünlerin/hizmetlerin fiyatının ve maliyetlerinin her zaman doğru hesaplanmanıza olanak tanır.

Son zamanlarda dünyanın önde gelen bilişim şirketleri, yeni ülkelerin pazarlarına açılmak için Türkiye’ye özel ERP sistemlerinin yerelleştirilmesine milyonlarca dolarlık yatırımlar yapıyorlar. Bu sistemler ticaretin her ince ayrıntısını dikkate alır, işlemlerde buna göre mümkün olduğu kadar otomasyon uygular ve nihai olarak verimliliği artırır. Bu durum, Türk işletmelerinin yurtdışına daha rahat açılması ve yüksek verimliliğe ulaşması için harika bir fırsattır.