Ukrayna ordusuna ait saldırı helikopterlerinin Rusya yanlılarının işgal ettiği Donetsk havalimanına saldırıda bulunduğu bildirildi.

Bir süre önce özerklik ilan eden bölgede alçak uçuş yapan helikopterlerin havalimanının dış hatlar terminaline füze ve roket atışında bulunduğu bilgileri geldi.

Havalimanını denetim altında bulunduran Rusya yanlılarının da karşı ateş açtığı ifade ediliyor.

Muhabirler, Ukrayna ordusuna ait Rus yapımı Mi-24 helikopterlerinin saldırısı nedeniyle Donetsk'te yeni inşa edilen Sergei Prokofiev uluslararası havalimanından dumanlar yükseldiğini söyledi.

'RUSYA İLE DİYALOĞA HAZIRIZ’

Cumhurbaşkanlığı seçimi yarışını açık ara önde götüren Petro Proşenko krizi sona erdirmek için Rusya ile görüşmek istediğini, ancak silahlı milislere karşı sert tutum takınacaklarını açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise yeni cumhurbaşkanı ile doğrudan diyaloğa hazır olduklarını, ancak ayrılıkçılara yönelik askeri operasyonların son bulması gerektiğini söyledi.

Poroşenko'nun seçim kampanyası döneminde en çok üzerinde durduğu vaat ülkeye tekrar huzur ve barış getirmekti. Ancak dün gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Donetsk ve Sloviansk bölgelerinde oy kullanılamadı. Rusya yanlıları seçim ofislerine giriş çıkışları yasaklarken, seçim görevlileri de sandıkları kuramamışlardı.

Poroşenko, seçimin ardından yaptığı ilk açıklamada Doğu Ukrayna'daki askeri operasyonlara değindi ve "Operasyonları destekliyorum ancak bu operasyonların şeklinin değişmesi gerektiğini de düşünüyorum" dedi.

HAVA LİMANI İŞGALİ

Ukrayna'da Cumhurbaşkanlığı seçiminin oy sayımı devam ederken, Donetsk bölgesinde Rusya yanlısı milisler havalimanını ele geçirmişti.

Kendilerini "Donetsk Halk Cumhuriyeti" üyeleri olarak tanımlayan milisler önce Sergei Prokofiev havalimanına giden yolları kesmiş, ardından da içerideki güvenlik güçlerini silah bırakmaya zorlamıştı.

Havalimanına uçakların inemediği belirtiliyor.

AFP haber ajansı, askeri kamuflaj giymiş milislerin kamyonlarla havalimanına geldiği bilgisini geçti.

Reuters haber ajansı ise, havalimanının bulunduğu bölgeden ağır makinalı tüfek sesleri geldiğini ve terminal binası yakınlarından dumanların yükseldiğini belirtti.

Havalimanı üzerinden savaş uçaklarının geçtiği bilgileri de geliyor.

Ukrayna Devlet Televizyonu Rusya yanlısı milislerin etkin olduğu Sloviansk bölgesinde de çatışmaların yaşandığını belirtti. (BBC Türkçe)