Ukrayna ve Rusya arasında bir süredir yaşanan kriz, savaşa evrildi. Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesine askeri operasyon başlattı. Askeri hareketliliğin tırmandığı Ukrayna’da sabah saatlerinde başlayan saldırıların ardından halk ihtiyaçlarını stoklamak için market, benzin istasyonları ve banka ATM’lerine akın etti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’da yaşayan Türkiye vatandaşları için “evlerinde kalmaları” uyarısı yaparken, burada yaşayan Türkiyeliler’de kaygılı bir bekleyiş yaşamaya başladı. Özellikle ülkenin doğu kanadında yaşayanlar sabahın erken saatlerinde bomba sesleriyle uyandıklarını belirtirken, batı kanadında da dün olmayan bir panik ortamı kendini göstermiş durumda.

Ukrayna'da yaşayan Türkiyeliler, Gazete Duvar'dan Serakan Alan'a konuşan

‘BOMBA VE PATLAMA SESLERİYLE UYANDIK’

Sabah saatlerinde Rusya’nın ilk saldırıyı başlattığı kentlerden olan Donetsk’e bağlı Kramatorsk’ta yaşayan Erdal Taşdelen, kentte herkesin marketlere, ATM’lere ve benzin istasyonlarına akın ettiğini söyledi. Psikolojik baskı yaşandığını, işlettiği dönerci dükkanını açamadığını belirten Taşdelen, “Sabah saatlerinde bomba sesleriyle, patlama sesleriyle uyandık. Bombalanan havalimanı evime 6 kilometre uzaklıkta. Ukrayna, havalimanı bombalanır diye askerleri boşaltmış. Can kaybının olmadığı söyleniyor” dedi.

Kramatorsk Belediye Başkanı’nın açıklama yaptığını ve çevredeki küçük yerleşim yerlerine ulaşım sağlayan otobüslerin çalışmadığını belirten Taşdelen, “Gidip dükkanımı açacağım, içerideki malzemeyi alıp eve taşıyacağım. Herkes dışarıda. Asker ya da bombalama yok ama sabah saat beşte havalimanını bombaladılar. Sesleri duyduk. Dışişleri Bakanlığı’ndan hiç kimse bizi aramadı. Bulunduğumuz bölgede yaşayan başka Türk vatandaşları da var. İletişim halindeyiz. Kaçabileceğim iki şehir var yakınımızda. Birisi Harkov, diğeri de Dnipro. Buraları da bombaladılar. ‘Harkov’a Rus askerleri girdi’ diyorlar. Şu anda haddinden fazla tedirginlik var” ifadelerini kaydetti.

‘ROKET SESLERİYLE UYANDIK’

Donetsk’e iki saatlik mesafede bulunan Azak Denizi kıyısındaki Mariupol’a bağlı Berdyansk şehrinde yaşayan Nurullah Yıldırım (Güvenlik kaygısı gerekçesiyle ismi değiştirilmiştir) da sabah saatlerinden itibaren yaşadıkları kaygıyı anlattı. “Biz sabah roket sesleriyle uyandık, burada havalimanını ve deniz üssünü vurdular” ifadelerini kullanan Yıldırım, “Saat beş gibiydi bomba sesleriyle uyandık. Buradaki halk kaçıyor ama nereye kaçtığı belirsiz” diye konuştu.

İnsanların büyük çoğunluğunun sokakta olduğunu, market raflarının çoğunlukla boş olduğunu ve durumun 2008’deki Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan olaylara benzediğini ifade eden Yıldırım, “Dışişleri Bakanlığı’ndan iletişime geçen olmadı. Biz başka bir yere gitmeyiz. Rusya gelse bile buradaki halka kesinlikle dokunmayacak” dedi.

Ukrayna vatandaşı olan 30 yaşındaki bacanağının gece geç saatlerde seferberlik kapsamında askere çağrıldığını belirten Yıldırım, “Aldılar dün gece, acilen götürdüler. Kendisi 30 yaşında, bir ay önce çocuğu oldu. Gece aradılar gitmesini söylediler. Az önce konuştum. Geri eve göndermişler. Kaydını oluşturup kıyafet verdiler sanırım” dedi.

KİEV: PANİK DEVAM EDİYOR

Ukrayna’nın Başkenti Kiev’de restoran işletmecisi olan Ulaş Erdoğan da kent genelinde panik havasının hâkim olduğunu aktardı. Benzin istasyonlarında iki kilometreyi bulan kuyrukların olduğunu, insanların gıda stokladığını belirten Erdoğan, “Burada devlet binasını ele geçirmeye çalışıyorlar. Askeri bölgeleri vurdular. Ben dükkandayım, bekliyoruz. Çok yoğunluk yok. İnsanlar para çekmeye çalışıyorlar. Dükkânı açtık ama şu an insanlarda büyük panik var” dedi.

Evi ile dükkânı arasında 15 kilometre olduğunu, dükkanına gelirken uzun kuyruklara tanıklık ettiğini ifade eden Erdoğan, “Ambulanslar ve polisler sirenlerle gidiyor. Önceden kaza yapıldığı zaman hemen polis olurdu. Yollarda kaza yapan araçlar var ama yanlarında ne polis ne de ambulans var. Durumları da kötü. Böyle bir karışıklık durum var” diye konuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski tarafından WhatsApp uygulaması üzerinden toplu mesaj aldıklarını, Zelenski’nin “Sakin olun, güçlüyüz, panik yapmayın” dediğini aktaran Erdoğan, “Bugüne kadar insanlar çok rahattı ama şimdi herkeste panik var” ifadelerini kullandı.

LVİV: ÇALIŞANLAR EVİNE GÖNDERİLDİ

Ukrayna’nın batısında yer alan Lviv şehrinde de sabah saatlerinde sirenler çaldı. Somut bir saldırıyla karşılaşmadıklarını belirten Aylin D. marketlerde herkesin alışveriş yaptığını ifade ederek, “Sabah saatlerinde sirenler çaldı. Bankamatiklerde uzun kuyruklar var ve insanlar da panik oldular. Dün hiçbir şey yoktu. Bir anda burada da panik havası oluştu. Kiev kadar kaos ortamı yok ama burada da panik havası var” diye konuştu.

Eşinin işe gitmediğini, giden çalışma arkadaşlarının da evlerine geri gönderildiğini ve ofislerin kapatıldığını belirten Aylin D. “Şu an evdeyiz. Alışverişimizi ve stoklarımızı yaptık. Ama uçuşlar kapalı. Türkiye’den tahliye için açıklama yapıldı. Yardımcı olabileceklerini söylemişler. Öyle bir durum olursa biz de gideceğiz” dedi.