Türkmenistan yönetimi, 1971 yılından bu yana yanan ve halk arasında 'Cehennem Kapısı' olarak bilinen Derveze doğalgaz kraterinin söndürülmesi için çalışma başlatacak. Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, 70 metre eninde ve 20 metre derinliğindeki kraterin söndürülmesi talimatı verdiğini açıkladı. 

YANGINI SÖNDÜRMENİN BİR YOLUNU BULUN

Berdimuhamedov, televizyondan yayınlanan konuşmasında kraterin hem halkın sağlığını ve çevreyi tehdit ettiğini, hem de önemli miktarda doğalgaz kaynağının boşa harcandığını söyledi. Türkmenistan lideri, "Önemli kâr elde edebileceğimiz ve halkımızın yararına kullanılabilecek kıymetli doğalgaz kaynaklarımızı kaybediyoruz" dedi. Yetkililere 'yangını söndürmenin bir yolunu bulma talimatı verdiğini' açıklayan Berdimuhamedov, gerekirse yabancı uzmanlardan da destek alınacağını söyledi.

TURİZM NOKTASINA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA

Karakum Çölü'ndeki kraterin, eski Sovyetler Birliği döneminde, 1971'de yapılan bir sondaj çalışmasından sonra yanmaya başladığı düşünülüyordu. Kanadalı bilim insanı George Kourounis ise kraterde 2013 yılında yaptığı incelemeden sonra kimsenin yangının ne zaman başladığını bilmediğini söylemişti. Yerel Türkmen jeologlar ise kraterin 1960'larda açıldığını, alevlerin ise ilk olarak 1980'lerde görüldüğünü anlatmıştı. Halk arasında ‘Cehennem Kapısı’ olarak da anılan krater bir turizm noktasına dönüşmüş durumda.