Hatay Reyhanlı saldırısına ilişkin gözler Suriye'nin üzerindeyken Suriye yönetiminden birbiri ardında açıklamalar geldi. Bakan El Zubi araştırma yapmaya açık olduklarını söylerken Başbakan Yardımcısı Cemil Türkiye için "Asarız keseriz" söylemini bırakma çağrısı yaptı.

Ayrıca Suriye yönetiminden bugün yapılan açıklamada Türkiye'nin muhaliflere verdiği desteğin bedelini kanla ödediği açıklaması yapıldı.

Suriye Arap Cumhuriyeti hükümeti; Türkiye'nin Reyhanlı İlçesinde sivil insanları hedef alan bombalı şiddet eylemlerini kınayarak; “bu gibi çirkef suçların terör olgusunun bölgede yayılmasının direk sonucu sayıldığını, Türkiye ve Suriye halkları arasındaki ilişkileri sabote hedefli olduğu”nun altını çizdi.

SALDIRIYI BİRLİKTE SORUŞTURALIM

Suriye Enformasyon Bakanı Umran el Zubi, Reyhanlı saldırılarını Türkiye ile birlikte soruşturmaya hazır olduklarını ifade etti.

Bakan Zoubi; Türkiye hükümetinin, iki ülkedeki uzman kurumlarca Reyhanlı patlamalarına ilişkin şeffaf ve dürüst ortak soruşturmaların yapılmasını talep etmesi halinde Suriye ve Türkiye halklarına net bir şekilde açıklanacak gerçeğe ulaşmada Suriye'nin hiçbir sakıncası olmadığının altını çizdi.

El Zubi, "Eğer Erdoğan hükümeti iki ülkenin ortak ve şeffaf bir soruşturma gerçekleştirmesi için çağrıda bulunursa, gerçeğin ortaya çıkması için buna karşı çıkmayız" dedi.

'ASARIZ KESERİZ' ÇIKIŞLARI MOTİVASYON YÜKSELTİYOR

Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, Türkiye'nin içten zayıfladığını ve Suriye ile savaşa kalkışacak durumda olmadığını söyledi.

Rusya'nın resmi haber ajansı RIA Novosti'nin Şam'dan bildirdiğine göre Cemil, "Türkiye Suriye'ye savaş açabilir mi?" sorusuna yanıt olarak, "Türkiye, Suriye ile savaşacak durumda değil" dedi.

Suriye Başbakan Yardımcısı, "Türkiye yönetiminin 'Asarız keseriz' türünden çıkışları Türk halkına yönelik değildir. Suriye'de eli silahlı militanların moralini yükseltme amacı taşıyor. Türkiye 30 yıldan beri zaten kendi içinde bir savaş veriyor. Çok yakında Türkiye'de sosyal ve etnik gerginlikler benzer yeni iç savaşlar da çıkarabilir" diye konuştu.

TÜRKİYE DESTEĞİN BEDELİNİ KANLA ÖDÜYOR

Suriye yönetimi bugün yayınladığı beyanında; “bu korkak ve çirkef terör eylemlerine ilişkin Suriye'ye yönelik yapılan tüm suçlamaların kesinlikle hiçbir aslı, gerçeği olmadığı”na vurgu yaptı.

“Bu terör eylemlerinin Suriye'nin ahlaki ve siyasi sistemine ilaveten uluslararası sorumluluklarıyla tamamen çeliştiği”ne dikkat çeken hükümet; “Suriye ve Türkiye halklarının Türkiye'deki hükümetin teröre destekte izlediği politikaların bedelini kanlarıyla ödedikleri”ni vurguladı.

Suriye açıklamasında ayrıca; Suriye ve Türkiye arasındaki ortak sınır bölgelerindeki durumların aldıkları bu halden tamamen Türkiye hükümetinin sorumlu olduğunu ifade ederek, Türk hükümetinin bu bölgeleri teröristlerin karargah ve geçit merkezlerine dönüştürdüğünü belirtti. Beyanda Türkiye hükümetinin aynı zamanda Türkiye topraklarını Suriye'de masum kanları akıtan ve her türlü vahşette bulunan teröristlere gereken tüm desteği temin ettiğini ekledi.

Beyanının sonunda Suriye Arap Cumhuriyeti hükümeti; Reyhanlı patlamalarında şehit düşenlerin ailelerine ve kardeş Türkiye halkına taziyelerini takdim ederek, yaralılara da acil şifalar diledi. (İnternethaber)