Dışişleri Bakanlığı, Yukarı Karabağ konusunda Belçika Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda dün (18 Aralık) kabul edilen 1597 sayılı karara yaptığı bir açıklama ile tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy imzası ile yapılan açıklamada, "Yukarı Karabağ konusunda Belçika Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda kabul edilen 1597 sayılı karar ne tarihi, ne hukuki, ne de sahadaki gerçeklerle bağdaşmaktadır. Türkiye hakkında mesnetsiz iddia ve ithamlar da içeren bu kararı reddediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Aksoy, Belçika Temsilciler Meclisi'nde Yukarı Karabağ ve 9 Aralık Soykırım Kurbanlarını Anma Günü konularında kabul edilen kararlar hakkında yöneltilen bir soruya yazılı yanıt verdi.

Aksoy, "Yukarı Karabağ konusunda Belçika Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda kabul edilen 1597 sayılı karar ne tarihi, ne hukuki, ne de sahadaki gerçeklerle bağdaşmaktadır. Türkiye hakkında mesnetsiz iddia ve ithamlar da içeren bu kararı reddediyoruz." dedi.

Aksoy, şunları kaydetti: "Söz konusu karar, Türkiye-Belçika ilişkilerine katkı yapmayacağı gibi, bölgede barış ve istikrar sağlanmasına yönelik çabalara da hizmet etmeyecektir. Bu tür kararlar ayrıca, Ermenistan'ın gerçekleri kabullenme sürecini geciktirerek, üzerine düşen sorumlulukları üstlenmekten kaçmaya teşvik etmektedir. Öte yandan, Belçika Temsilciler Meclisinde aynı gün kabul edilen 9 Aralık tarihinin soykırımların kurbanlarını anma günü olarak ilan edilmesine dair kararda 1915 olaylarına yapılan atıf, AİHM kararları başta olmak üzere hukukun temel ilkelerine de aykırıdır."

Kaynak: Haber Merkezi