Türkiye Resmi Sektör İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikası Başkanı Servet Arslan, ekonominin dengesini sağlayan inşaattaki krizin genel ekonomide de deprem etkisi yaratacağını belirterek, "Müteahhitler her iki ucu jilet gibi keskin bu çarkın içinde zararına üretmeye zorlanmaktadır" diye konuştu.

Kamu mal ve hizmet alımlarında yüklenicilere fiyat farkı verilmesi veya sözleşmelerin devrine imkan sağlayan düzenleme, kamu ile iş yapan müteahhitleri memnun etmedi. 

Dünya gazetesinin haberine göre; fiyat farkı sistemi ve maliyetlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Servet Arslan, delir, çelik, akaryakıt, çimento gibi temel girdilere gelen fahiş zamların, maydanoz-armut gibi ürünlere endekslenerek telafi etmeye çalışmanın iş dünyasıyla alay etmek olduğunu bildirdi.

Fiyat farkları göstermelik, müteahhitler hedef gösteriliyor Mevcut fiyat farkı sisteminin çöktüğüne işaret eden Arslan, "Fiyat farkı diye müteahhitlerin önüne koyulan uygulama ömür çarkına dönmüştür. Verilen göstermelik fiyat farkları ile yetkililer kendilerine huzur satın alıp, sorumluluğu müteahhitlerin omuzuna yüklerken, müteahhitler ise her iki ucu jilet gibi keskin bu çarkın içinde zararına üretmeye zorlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Göstermelik fiyat farkı kırıntıları ile müteahhitlerin iç ve dış kamuoyuna hedef gösterildiğinin altını çizen Arslan, "Yıllarca ülkemize hizmet eden, yurt dışında yaptıkları projelerle ülkeye döviz girdisi sağlayan müteahhitler haksız bir şekilde 'gözü doymayan müteahhitler' olarak lanse edilmektedir" dedi.

"BUNUN SONU İFLAS VE İSİZLİKTİR"

Müteahhitlerin benzer maliyet artışlarını dikkate alarak ihalelere girmesinin, devletin maliyetlerini de ciddi ölçüde artıracağını ifade eden Servet Arslan, "İnşaat malzeme fiyatlarındaki artışlar artık ekonominin kuralları ve verileri ile açıklanamaz duruma gelmiştir. Müteahhitler neyi baz alacağını bilemeden rotasız açık denizlerde fırtınalar ile boğuşuyor. Bunun sonu iflaslar ve işsizliktir" diye konuştu.

"BU ENKAZIN ALTINDA SADECE İNŞAAT DEĞİL, BÜTÜN EKONOMİ KALIR"

Ekonominin dengesini sağlayan inşaat sektöründeki krizin genel ekonomide de deprem etkisi yaratacağını vurgulayan Arslan, "Bu enkazın altında sadece inşaat sektörü değil, bütün bir ekonomi kalacaktır. İnşaat maliyetindeki artışları da göz önünde bulundurduğumuzda bunun anlamı açık şekilde sektörel kaostur" dedi.