Dilşah Sönmez, İzmir’de gittiği hastanede Türkçe bilmediği için doktor tarafından önce hakarete maruz kaldı, ardından “10 yıldır buradasın Türkçe öğrenmemişsin” denilerek tedavisi de yarıda bırakıldı.

Bölge’de yaşanan çatışmalı süreç nedeniyle 10 yıl önce Muş'un Malazgirt ilçesinden İzmir’e göç edilmeye zorlanan Ersönmez ailesinin, yaşadığı mağduriyet metropol illerinde de devam ediyor. 3 Haziran günü, Bornova Diş ve Ağız Sağlığı Polikliniği’ne diş tedavisi için giden Dilşah Ersönmez, Türkçe bilmediği için Doktor Behiye Meysun Karaüzüm’ün önce hakaretine maruz kaldı, ardından da tedavisi yapılmadan Ege Üniversitesi Hastanesi’ne gitmesi istendi. Türkçe bilmediği için devlet dairelerinde zorluk çektiğini ifade eden Sönmez, bir rahatsızlığı olduğu zaman meramını dile getiremediği için genellikle çocukları tarafından hastaneye götürüldüğünü belirtti. Diş tedavisi için zaman zaman aynı doktora görünen Sönmez, büyük oğlunun memlekete gitmesi sebebiyle komşusu ile birlikte randevusu olduğu gün Bornova Diş ve Ağız Sağlığı Polikliniği’ne gittiğini anlattı.

‘AMA TÜRKÇE BİLMİYORSUN’

Sönmez, hastanede yaşadığı mağduriyeti şöyle dile getirdi: “Ben dişimi çekmek için hastaneye gittim. Bu hastaneye ilk gidişim değildi. Doktora randevum vardı. Dişlerimi çektirip yaptıracaktım ama Türkçe bilmediğim için doktor tarafından tedavim yarıda bırakıldı. Doktorun bana, ‘Sen ne zamandan bu yana İzmir’de yaşıyorsun’ diye sorması üzerine ben de, 10 yıldır burada yaşadığımı belirttim. Sonra da bana ‘10 yıldır buradasın Türkçe öğrenmemişsin. Dişlerini muayene etmeyi biliyorsun ama Türkçe bilmiyorsun. Ben tedavini yapmıyorum. Git Ege Üniversitesi’ne onlar yapsın’ dedi.” Söylenenler karşısında şaşırdığını belirten Sönmez, kendisiyle birlikte gelen komşusu aracılığıyla doktorun söylediklerini anlayabildiğini ifade etti. Yaşadıklarına tepki gösteren Sönmez, “Devletin zulmünden kaçıp İzmir’e geldik. Devletin zulmü burada da devam ediyor” ifadesinde bulundu.

‘BASIN DUYMADAN GÖRÜŞELİM’

Yaşananlara tepki gösteren Sönmez ailesi, Bornova Diş ve Ağız Sağlığı Polikliniği’ne şikayet dilekçesi vererek, sorumlu doktorun açığa alınmasını istedi. Verilen dilekçenin ardından söz konusu hastanenin kendilerine ulaşarak görüşme talep ettiklerini söyleyen aile bireyleri, hastane yönetiminin, “Gelin bunu aramızda halledelim. Basın duymadan görüşelim” dediğini aktardı.

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Başhekim Dr. Esra Aladağ, konuya şahit olmadığını, ancak bu konunun kabul edilebilecek bir tarafının bulunmadığını ifade etti. İnsanların dilleri ve ırkları nedeniyle tedavi edilmemesinin Hipokrat yeminine uymadığını söyleyen Aladağ, “Böyle bir şey olması halinde gerekenleri yapacağız” diye konuştu.

(Özgür Gündem)