Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) başlattığı hava harekatına, dünya basını geniş yer ayırdı. Hava harekatının, İstiklal Caddesi'nde düzenlenen bombalı saldırıdan bir hafta sonra geldiğine işaret eden New York Times'da, Türkiye’nin ABD-Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ilişkisinden rahatsız olduğu belirtildi.

Haberde, SDG'nin 'yanıt vereceğini' açıkladığı aktarıldı.

FT: ANKARA 'MEŞRU MÜDAFAA' DİYOR

Londra merkezli Financial Times (FT) gazetesinde ise, "Türkiye'nin gece saatlerinde başlattığı ve Suriye ile Irak'taki Kürt militanları hedef alan hava saldırıları istikrarsız bölgedeki tansiyonu artırma riski taşıyor" ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, SDG Medya Merkezi Sorumlusu Ferhad Şami'nin harekatta '11 sivilin hayatını kaybettiğini' söylediği aktarıldı. FT, Türkiye'nin İstanbul'daki bombalı saldırıdan PKK'yi sorumlu tuttuğunu ve Ankara'nın harekatı 'meşru müdafaa' olarak nitelediğini belirtti.

FT'de, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yıl sürekli olarak sınırdaki Kürt militanları geri itmek için yeni operasyon tehditleri yapıyordu.

Suriye'ye yapılacak yeni, büyük bir harekat gelecek yılki seçimler öncesinde Türk milliyetçilerinin Erdoğan hükümetine desteğini artırabilir.

Ancak Erdoğan yeni bir kara harekatı için gereken yeşil ışığı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı destekleyen Rusya ve İran'dan son aylarda alamadı.

ABD, YPG'nin domine ettiği Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) silah ve eğitim desteği veriyor, ve Washington da Türkiye'nin Suriye'deki askeri müdahalelerini desteklemiyor. ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde SDG'ye destek olan 800 kadar askeri var."

FT, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstiklal Caddesi saldırısından sonra ABD'ye 'katil' dediğini de hatırlattı.

GUARDIAN'DA SOYLU'NUN AÇIKLAMALARI

Guardian'ın haberinde ise, PKK ve YPG'nin saldırılar ile ilişkili olduğu iddialarını reddettiğini belirtildi ve "Ancak Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'nın saldırının emrinin Kobanê'den verildiğine inandığını söyledi" ifadeleri kullanıldı.

WSJ: 'SADECE TERÖRİSTLER VURULDU'

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ise SDG sözcüsünün, hava harekatında 11 sivilin öldüğünü ve Kobanê'de bir hastanenin vurulduğunu söylediğini belirtti.

Haberde, "11 kişinin öldüğü iddiasını sorduğumuz Türk Savunma Bakanlığı yetkilisi, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın 'sadece teröristler ve saklandıkları yerler vuruldu' açıklamasını tekrar etti" denildi.