Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, 17 Aralık Dünya Seks İşçilerine Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla 18-20 Aralık tarihleri arasında bir dizi etkinlik düzenliyor.

Kırmızı Şemsiye ilk olarak “Trans Kadın Seks İşçilerine Yönelik Şiddetin Haritalanması ve Hukuki Danışmanlık Projesi” kapsamında, 18 ve 19 Aralık tarihleri arasında Türkiye’nin toplamda 10 ilinden 25 trans kadın seks işçisini bir araya getirecek.

Toplantının iki ana gündem maddesi bulunuyor. Bunlardan ilki, trans kadınlara cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakları ve adalete erişim hakkı konusunda Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Ankara Ofisi ve Kırmızı Şemsiye avukatları aracılığı ile eğitim vermek. İkinci önemli gündem maddesi, grup çalışmaları yoluyla trans kadın seks işçilerine yönelik şiddetle mücadele konusunda sorunları, ihtiyaçları ve talepleri listelemek ve kamuoyuna duyurmak, yetkililere yönelik de savunuculuk yapmak.

Danışma toplantısında oluşturulan liste, Kırmızı Şemsiye tarafından Şubat 2015’te yayınlanacak ve önemli bir savunuculuk aracı olarak yasa yapıcı ve karar vericilere yönelik kullanılacak.

TRANS SEKS İŞÇİLERİNİN DURUMUNA İLİŞKİN PANELLER DİZİSİ

Dernek, 20 Aralık’ta ise hak ihlallerine karşı savunmasız bir şekilde, yapayalnız ve sürekli saldırı altında yaşamlarını sürdüren seks işçilerinin haklarına ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla bir konferans düzenleyecek.

Ankara Best Otel’de saat 12.30’da başlayacak konferansların ana teması ise “Trans Kadın Seks İşçilerine Yönelik Şiddetle Mücadele” olarak belirlendi.

 Paneller dizisinin açılışında Kırmızı Şemsiye Derneği YK Başkanı Kemal Ördek, Hollanda Büyükelçiliği Siyasi İşler Bölüm Başkanı Peter van der Bloemen, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu Türk-İsveç İşbirliği Birimi Direktörü Sevil Özmen ve Açık Toplum Vakfı Program Asistanı Elif Al konuşacak.

Açılış konuşmalarının ardından saat 13.00’de başlayacak panelde ise Kırmızı Şemsiye’den Kemal Ördek ve Av. Sinem Hun derneğin yürüttüğü “Trans Kadın Seks İşçilerine Yönelik Şiddetin Haritalanması ve Hukuki Danışmanlık Projesi” kapsamında Haziran – Eylül 2014 arasında Türkiye’nin 10 ilinde trans kadın seks işçileriyle yapılan anketler ve derinlemesine görüşmeler sonucunda ortaya çıkan bulguları kamuoyuna tanıtacak.

10 İLDEN TRANS KADIN SEKS İŞÇİLERİ BULUŞUYOR

İlk panelin devamcısı olarak planlanan “10 İlden Trans Kadın Seks İşçilerini Dinliyoruz: İhtiyaçlar ve Talepler” oturumunda ise Kırmızı Şemsiye’den Belgin Çelik’in moderasyonunda 10 ilden trans seks işçileri deneyimlerini paylaşacak. Bu oturum saat 14.30’da başlayacak.

Son panelde ise küresel bağlamda translara yönelik şiddetin önlenmesi için strateji, öneri ve sorumluluklar tartışılacak. 16.30’da başlaması planlanan oturumda Transgender Europe’tan Boglarka Fedorko ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Binnaz Toprak konuşacak. Panel, Türkiye’de trans kadın seks işçilerine yönelik şiddetin bilançosuna dair bir fikir edindikten sonra, Avrupa ve küresel ölçekte transları hedef alan şiddete odaklanmayı amaçlıyor.

Kaynak: Kaos GL